Zalm

Zalm is een heerlijk en vers stukje vis dat er mooi uitziet en lekker smaakt. Het is ook een gezond stukje vis dat rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen. Het is gemakkelijk te koken, bakken of grillen. In dit artikel leggen we je uit hoe je lekker en gezond kunt koken, bakken of grillen met zalm. Daarnaast geven we je één recept waarin je zalm kunt gebruiken.

Koken met zalm

Zalm koken, bakken, grillen

Koken met zalm is bijzonder makkelijk. Eerst is het aan te raden om de schubben van de zalm te verwijderen. Daarna kun je de zalm afspoelen onder de kraan. Of je de zalm kunt marineren is afhankelijk van de bereidingswijze. Als je de zalm gaat koken in een kokende vloeistof, zoals kokend water of een kruidige bouillon, dan zal marineren niet bijzonder nodig zijn. Als je de zalm kookt in hete vetstoffen, zoals olie, boter of margarine, dan is het wenselijk om de zalm eerst te marineren. Skala of gesneden uien, knoflook en wat kruiden doen wonder voor de smaak.

Als je de zalm gaat koken in kokend water, vul dan het water niet hoger dan een derde van de pan. Zorg ervoor dat het water niet te kokend ruikt anders gaat de vis kapot. Als het water begint te koken moet de temperatuur lager worden gezet, zodat het water begint te pruttelen. Nu kun je de zalmen in het kokende water leggen. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de zalm. Als de dikste delen van de zalm een centimeter dik is kook je de zalm 4-5 minuten. Als de zalm dikker is, moet je de kooktijd verlengen met ongeveer een minuut per extra centimeter.

Bakken met zalm

Bakken met zalm is bijzonder eenvoudig. Begin eerst met het verwijderen van eventuele schubben van de zalm. Daarna was je de zalm af onder de kraan om eventuele restjes schubben te verwijderen. Als je de zalm wilt marineren doe je dit best vooraleer je de zalm in hete vetstoffen legt. Gebruik een kom of een bakje om de zalm te marineren en voeg kruiden, uien en knoflook toe. Voeg ook wat citroensap toe aan de marinade en laat de zalm minstens 30 minuten marineren.

Als je klaar bent met marineren, kun je de zalm in een hete pan bakken. Verwarm eerst olie, boter of margarine in de pan en bak de zalmmoten in ongeveer 8 minuten. Let er op dat de temperatuur de pan heel warm moet blijven, maar nooit te kokend. Als het vet te kokend wordt, zal de zalm aan de buitenkant overdoor gebakken worden en het binnenste niet gaar. Bak de zalm zeker op middelhoge hitte zodat de zalm mooi van kleur wordt aan beide zijden.

Grillen van de zalm

Grillen van zalm is zeer populair bij zowel professionals als toeschouwers. Smeer de zalm eerst in met olie en ga daarna verder met marineren of op smaak brengen met verschillende kruiden. Houd de zalm minstens 30 minuten marineren, alvorens deze te grillen. Nadat de zalm is gemarineerd kun je deze plaatsen op een schone of aluminiumfolie. Brokkel alvorens ook wat wat olie over de zalm te gieten. Nu is het tijd om de zalm te grillen.

Verwarm als eerst de grill en maak er zeker van dat deze heet is. Als de temperaturen te laag zijn zal de zalm plakken en dat is niet de bedoeling. Als de grill warm genoeg is, leg de zalm dan op de grill. Projecteer de temperatuur en houd deze op het benodigde niveau. Grill de zalm ongeveer 6-7 minuten aan elke kant. Controleer of de zalm gaar is met een vork. Dompel de vork in het middelste gedeelte van de zalm. Als de vork gemakkelijk in de zalm dringt, is de zalm klaar.

Recept: Gegrilde zalm met kruiden

Met deze gegrilde zalm met kruiden kun je een lekker, gezond en makkelijk voorgerecht maken. Dit heerlijke recept heeft slechts een paar ingrediënten en je kan het op nog geen tien minuten voor elkaar krijgen.

Ingrediënten:

 • 1 kg zalmfilet, zonder schub – in 3 stukken gesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel zout

Instructies:

 1. Verwarm je grill.
 2. Smeer de zalm in met olijfolie en plaats hem op een schone aluminiumfolie.
 3. Roer de oregano, peper en zout in een kom. Bestrooi de zalm met deze kruidenmengeling.
 4. Plaats de aluminiumfolie met de zalm op de hete grill.
 5. Grill de zalm ongeveer 3 tot 5 minuten aan elke kant.
 6. Controleer of de zalm gaar is met een vork.
 7. Verwijder de aluminiumfolie en serveer de gegrilde zalm.

Met deze recept kun je een heerlijke gegrilde zalm met kruiden serveren. Door te grillen in aluminiumfolie krijgt de zalm een aromatische smaak. Eet smakelijk!

Zoals je hebt gezien is zalm een makkelijk stukje vis om te koken, bakken of grillen. Het is relatief snel klaar en er zijn veel leukerecepten waar je zalm mee kunt bereiden. Hou de kook- baktijden en grilltijden in je achterhoofd om er zeker van te zijn dat je heerlijke gerechten maakt. Vergeet niet om de zalm, indien wenselijk, te marineren alvorens deze te koken of te bakken. Let er ook op dat je de temperatuur goed controleert tijdens het koken, bakken of grillen van de zalm.

Plaats een reactie