Wilde Gans

Wilde gans is een heerlijk stuk wild dat aan veel mensen om te eten wordt aangeboden. Het is een veelzijdig gerecht dat op verschillende manieren kan worden gekookt, gebakken of gegrild. In dit artikel zullen we kijken naar wat voor soort gerechten je van Wilde gans kan maken, die meestal een combinatie zijn van oven- en stovende technieken. We zullen vervolgens een lichte, maar smakelijke recept uitleggen waarin de Wilde gans de hoofdbestanddelen is.

Koken van Wilde gans

Wilde gans
 koken, bakken, grillen

Wilde gans is een kleinere soort wild dan bijvoorbeeld eend en fazant en heeft minder vlees. Het is het meest vergelijkbaar met kwartels. De mogelijkheden voor het koken van de Wilde gans zijn eindeloos, maar er zijn enkele algemene overwegingen. De Wilde gans is een kalkoenachtig vlees, wat betekent dat het vochtig en zacht is. Voor dit soort gerechten wordt het aangeraden de gans bereid te worden met een lage temperatuur en een lange kooktijd om ervoor te zorgen dat het vlees mals en sappig blijft. Bovendien is het belangrijk om tijdens het bereiden het vlees steeds waterig te houden om overmatig krimp te voorkomen.

Omdat Wilde gans vrij klein is, heeft het geen grote kooktijd nodig. Een gemiddelde kooktijd van ongeveer 1,5 uur aan een temperatuur van ongeveer 180℃ is normaal. Om het vlees zacht te houden tijdens het koken, kun je de Wilde gans verpakken in aluminiumfolie of een vouw voor een geglazuurde look. Het is belangrijk om het vlees op te warmen voordat het de oven in gaat, omdat het anders gaar wordt voordat de temperatuur genoeg is.

Bakken van Wilde gans

Gans is een geweldig vlees om in de oven te bakken. Als je van plan bent om Wilde gans te bakken is het belangrijk om je oven te voorverwarmen naar een temperatuur van 375°F. Het is het beste om de Wilde gans in een braadslede of roostertray te bakken, afhankelijk van de grootte van de Wild gans. Het is ook belangrijk om de bek en poten van de Wild gans eerst vast te binden met keukentouw om te voorkomen dat het vlees tijdens het bakken verslapt.

Meestal wordt Wilde gans ongeveer 1 uur gebakken op een temperatuur van 375°F. Je zou een extra 10-15 minuten kunnen toevoegen voor extra smaak als je wilt. Als je de Wilde gans bakt, is het belangrijk om het vlees een aantal keer te besprenkelen met vet en de saus aan de onderkant van de bakplaat aan te vullen om het vlees te smoren en te houden. Voeg tijdens het bakken een soort salade of ovenschotel toe om je bakopleiding perfect te maken.

Grillen van Wilde gans

Als je van plan bent om Wilde gans te grillen, kun je dezelfde verpakkings- en kooktijdllijnen volgen als bij het bereiden in de oven. Zorg ervoor dat de Wild gans is ingepakt voor de grill en deze is voorverwarmd op een middelhoge temperatuur. De gans hoeft maar enkele minuten per kant te worden gegrild, een totaal tijd van 8-10 minuten. Kook de gans bij indirecte hitte op de grill, waar de kooltjes aan één kant worden aangestoken.

Als de gans is gekookt, is het belangrijk om het vlees zo snel mogelijk te gaan snijden. Wild gans is een zachte vleessoort en raakt gemakkelijk uitgedroogd als het te lang op het vuur blijft. Als je plannen hebt om Wilde gans te grillen, raden we je aan om het vlees in te pakken in aluminium folie en fatsoenlijk te bedekken. Om het vlees een illusie van een kippenvleugel te geven, kun je het vlees in de foilpakketten twee keer wikkelen.

Recept: Wilde Gans Geglazuurd met Appels

Dit is een smakelijk en licht recept waarin Wilde gans wordt gekookt met glazuur dat wordt gemaakt met appels.

Ingrediënten:

  • 1Medium Wilde gans
  • 2 Appels (geschild en gesneden)
  • 1 Cup rode wijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zeezout en peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm je oven eerst voor op 400°F.

Stap 2: Neem de Wilde gans en bestrooi deze met zout en peper. Wikkel de gans in aluminiumfolie en plaats deze in de oven. Bak de Wild gans gedurende 1 11/2 uur.

Stap 3: Schil en snijd de 2 appels, voeg vervolgens 1 kop rode wijn, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels bruine suiker, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels boter en 1 eetlepel mosterd toe. Roer alles goed door elkaar tot een gladde saus.

Stap 4: Haal de Wilde gans uit de oven en voeg de appelsaus toe. Roer de saus voorzichtig over de Wilde gans en voeg vervolgens nog wat extra peper en zout toe naar smaak.

Stap 5: Plaats de Wilde gans terug in de oven en bak deze voor nog eens 10-15 minuten zodat het glazuur kan opstijven.

Stap 6: Sla het glazuur nogmaals over de Wilde gans en bak de Wild gans vervolgens nogmaals 5 minuten in de oven.

Stap 7: Haal degids uit de oven als de gans gaar is en serveer.

Plaats een reactie