Zet geen andere HTML tags in het artikel.
Wilde eend is een heerlijk zoet, sappig en mals gevogelte dat in veel culturen gezien wordt als een delicatesse. De dieren komen veelvuldig voor in Noord-Amerika, waar ze langs de kusten vaak gevangen worden gevangen. Ook in Europa is de wilde eend beschikbaar, hoewel het oppervlakkig iets kleiner is dan inNoord-Amerika. Ze zijn lekker in stukken gesneden als biefstuk, als gegrilld, stoofschotel, teriyaki, met hartige saussen, in een salade of als tapas. Wilde eend is een populaire keuze als hoofdmaaltijd, omdat het makkelijk te bereiden is, heerlijk smaakten relatief weinig kosten met zich mee brengt.
Koken
Koken met wilde eend is een eenvoudig proces dat voor heerlijk resultaat kan zorgen als je de juiste technieken en ingrediënten gebruikt. Om te beginnen met het bereiden van wilde eend, moet je de eend eerst goed schoonmaken, zodat hij vrij is van haar, vet en losse veren en/of dons. Het beste is om de eend tot 24 uur vóór het koken te marineren in een mix van kruiden, olijfolie en melasse. Als je de eend niet langer wil marineren, dan moet je hem minstens een paar uur in de kruidenmengeling laten weken.
Nu de eend klaar is voor het koken, moet je de vogel op middelhoog vuur in een grote pan koken in een mengsel van kippen- of runderbouillon. Voeg eventueel wat witte wijn en enkele kruiden toe. Laat de bouillon tot ¾ afkoelen. Voeg de eend toe aan de pan en dek deze af met een deksel. Breng de bouillon aan de kook en verlaag het vuur tot een klein vuur, zodat het gerecht rustig blijft koken. Kook de wilde eend gedurende40 minuten zonder de deksel, zodat de saus wat in kan dikken. Haal de eend uit de pan en schuif de eend in de oven om nog even te garen, meestal ongeveer 15 tot 30 minuten garen.
Recept: Wilde Eend in meergranensaus
Dit heerlijke recept voor Wilde Eend in meergranensaus is een geweldige manier om meer smaak toe te voegen aan je gevogelte. Het recept vereist weinig ingrediënten en is eenvoudig te maken. Hier is wat je nodig hebt:
– 2 wilde eenden, ca.400g elk, gepoetst
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel gedroogde tijm
– 120ml droge witte wijn
– 120ml kippenbouillon
– 120ml verse room
-1 eetlepel gehakte verse peterselie
– 180ml meergranen (havermout, gerst, gierst)
– zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng de eenden op smaak met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de eenden aan beide kanten 5-7minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. Voeg de tijm, witte wijn, kippenbouillon, room en peterselie toe en breng het aan de kook. Doe de meergranen erbij, schenk het mengsel over in een ovenschaal en dek de schaal af.
Zet de schaal in de oven en bak de eenden gedurende 30-35 minuten, of tot het meergranen gaar is. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus te droog wordt. Serveer de eend met de meergranensaus en geniet ervan.