Wild rice is een verscheidenheid aan tarwegras dat voornamelijk inheems is aan Noord-Amerika. Het heeft een stevig en krokant karakter waardoor het een geliefde ingrediënt is bij veel koks en kokkinnen. Wild rice heeft een lange kooktijd die variëren van 20 minuten tot een uur. Hoewel de meeste wild rice traditioneel gestoomd wordt, kunt u het ook bakken, grillen of roosteren.
Koken van Wild rice
Om wild rice klaar te maken, voeg je eerst twee kopjes wild rice toe aan 3 kopjes kokend water of groentebouillon. Breng het mengsel aan de kook en voeg daarna het vuur omlaag zodat het zachtjes kookt. Pak de deksel en kook de wild rice voor 40-50 minuten of totdat de rijst zacht is. Voeg na 25 minuten een lepel zout toe voor wat extra smaak. Voeg na koken wat boter toe om de rijst smakelijk te maken. Klaar! Je wild rice is nu klaar om gegeten te worden.
Bakken van wild rice
Om wild rice te bakken, verwarm je eerst een koekenpan op het fornuis. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en verwarm het op middelhoog vuur. Voeg dan twee kopjes wild rice toe aan de pan en laat de rijst goudbruin worden. Gebruik een houten lepel om de rijst regelmatig te roeren en laat het bakken voor ongeveer 5-7 minuten. Voeg vervolgens 2 kopjes water en breng het mengsel aan de kook. Laat de wild rice gaar worden bij middelhoog vuur onder met deksel. Laat de wild rice 5-10 minuten gaar worden of totdat alle water volledig is opgenomen.
Grillen van wild rice
Om wild rice te grillen, verwarm je eerst een gas- of kolenbarbecue op hoog vuur. Voeg twee koppen wild rice toe aan een aluminiumplaat of een gastenvergadering. Grassprieten toe en giet 2 koppen water in het midden. Pak de deksel en grill de wild rice ongeveer 15-20 minuten of totdat de wild rice gaar is. Voeg na ongeveer 10 minuten wat boter toe aan de randen van de plaat om te voorkomen dat het aanbrandt. Klaar! Je wild rice is nu klaar om gegeten te worden.
Recept – Oosterse salade met Wild Rice
Dit ingrediënten maken dit recept, ongeveer 6 personen:
- 2 koppen wild rice
- 1/2 theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/4 kopje soja-saus
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 eetlepel gember, geraspt
- 1/2 kopje wortel, gesneden
- 1/4 kopje ui, gehakt
- 1 kopje rode paprika, gesneden
- 1/4 kopje gesneden komkommer
- 1/4 kopje gehakte pinda’s
Kook de wild rice in 3 kopjes kokend water met 1/2 theelepel zout totdat de rijst gaar is. Voeg dan de olijfolie, sojasaus, zonnebloemolie, knoflook, gember, wortelen, ui, paprika, komkommer en pinda’s toe en roer goed. Laat de salade afkoelen en serveer.
Wild rice is een lekkere en gezonde manier om je maaltijd op te vrolijken. Door te koken, bakken, grilen of roosteren kun je van dit heerlijke ingredient gerechten maken. Zorg ervoor dat je het voldoende kookt om het heerlijk te maken. Probeer het recept voor Oosterse Salade met Wild Rice voor een lekkere maaltijd!