Waterkers is een veelzijdige en voedzame groente die al eeuwenlang wordt gegeten door mensen over de hele wereld. Het is afkomstig uit de familie van de paardenbloemen, waarvan de smaak een beetje naar dat van mosterd of bieten sap doet. Waterkers wordt veel gegeten als een saladegroente, maar kan ook worden bereid in bijgerechten, zoals soepen of sauzen, of als een hoofdgerecht. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste waterkers kunt koken, bakken of grillen.
Koken van Waterkers
Als je waterkers kookt, houd er dan rekening mee dat het geen lange kooktijd heeft. Het is het beste om waterkers op een lage temperatuur in een korte tijd te stoven, zodat het vochtig en zacht blijft. Zet de pan op het fornuis op een hoog vuur en breng de ingrediënten naar de gewenste temperatuur. Voeg hierin zout en peper naar smaak, en roer vervolgens regelmatig met een lepel om aanbranden te voorkomen. Giet daarna de waterkers in de pan en laat het 7-8 minuten stoven. Als alles gegaard is, kun je de kruiden en andere bijgerechten toevoegen, zoals gesnipperde uien, knoflook, tomaten of andere groenten. Kook alles samen nog eens 2-3 minuten door, totdat het een gaar en lekker gerecht is.
Bakken van Waterkers
Waterkers kan ook worden gebakken. Voor de beste resultaten, was de groente eerst goed om alle resten te verwijderen. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden Celcius. Plaats een ovenschaal met wat boter of olie op de bodem en voeg de waterkers toe. Strooi daarna wat kruiden naar smaak, zoals peper en zout en voeg eventueel wat knoflook of ui toe. Bak de groente vervolgens ongeveer 25-30 minuten, totdat het gaar is. Serveer met andere gebakken groenten, zoals paprika of uien, of voeg het toe aan andere gerechten zoals pizza, soep, salades gevulde groenten.
Grillen van Waterkers
Het grillen van waterkers is een leuke en lekkere manier om de groente met smaak te bereiden. Verwarm hiervoor voor het beste resultaat een grillpan, barbecue of grillplaat voordat je de waterkers gaat bereiden. Was de groente eerst en laat het goed uitlekken voordat je het vervolgens in de pan of op de barbecue legt. Bestrooi de waterkers daarna met wat olijfolie, zout en peper. Grill de groente ongeveer 5-7 minuten per kant, voor een smaakvolle en krokante textuur. Serveer de waterkers als side dish plus andere groenten, of voeg het toe aan een lekkere salade.
Recept
Waterkers met groene bonen en aardappelen is een lekker en voedzaam gerecht dat iedereen kan maken. Om dit gerecht te maken, heb je nodig: 500 gram gesneden aardappelen, 250 gram gehalveerde groene boon, 250 gram waterkers, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels fijngehakte knoflook en 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie.
Leg de aardappelen en groene bonen in een grote pan met water en kook ze ongeveer 8-10 minuten. Giet ze daarna af en zet ze apart. Voeg in dezelfde pan de olijfolie toe. Bak de knoflook en peterselie hierin aan en voeg dan de aardappelen, de bonen en de waterkers toe. Bak het geheel 4-5 minuten en voeg daarna zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar en serveer het gerecht warm.
Waterkers is een veelzijdige en voedzame groente die kan worden gekookt, gebakken of gegrilld om een lekker gerecht te maken. Bij het koken van waterkers moet je rekening houden met de korte kooktijd om te voorkomen dat de groente gaar wordt. Waterkers kan ook worden gebakken met kruiden en andere ingrediënten. Grillen is een heerlijke manier om de waterkers een heerlijke smaak te geven. Er zijn veel verschillende recepten waarmee je waterkers kunt gebruiken voor een lekker en voedzaam gerecht.