Vis is een verrukkelijke ingrediënt dat al eeuwenlang wordt ingenomen. Het is een graag gegeten ingrediënt en er zijn talloze manieren waarop je heerlijke maaltijden kunt maken. Of je nu kookt, bakt of grillt, vis is een ingrediënt dat veel kanalen biedt. Hieronder staat een gids met alle benodigdheden en manieren voor het koken, bakken of grillen van vis.
Koken van vis
Als je vis op de klassieke manier kookt, heb je slechts een paar basissupplementen nodig. Voordat je begint met koken, is het aan te bevelen om eerst de vis goed te spoelen, zodat je er zeker van bent dat er geen bacteriën of andere verontreinigingen op zitten. Vervolgens is het belangrijk om de vis te marineren in een marinade van je keuze. Kookolie of boter, peper en zout en enkele andere kruiden zorgen ervoor dat de vis verspreidt over meerdere smaken. De exacte kooktijd hangt af van de soort vis. Als je een stevige vis kookt als zalm of tonijn die nog steeds medium-rare moet zijn in de binnenkant, kun je de bereidingstijd ongeveer 15 minuten houden.
Snelle vis zoals heilbot of tilapia duurt gemiddeld 4-6 minuten. Lichtjes gekookte vis als zeebaars en snapper duurt ongeveer 8-10 minuten. Een goede regel is een minuut of twee koken voor elke cm dikte van de vis. Vergeet niet dat de bereidingstijd op de verpakking staat. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om de verpakking ter referentie te gebruiken.
Bakken van vis
Bakken is een simpele manier om vis klaar te maken en het vraagt slechts een korte tijd. Het bakken van vis is de beste manier om de smaken en textuur te acteren. Als je vis gaat bakken heb je een breed scala aan ingrediënten nodig. Voor een eenvoudige bakbeurt heb je tonijn, olijfolie, peper en zout, bloem, paneermeel en een bakplaat of ovenschaal nodig. Snijd de vis in stukken en korst deze. Meng het paneermeel, de bloem, de peper en het zout en bedek de vis stukken. Rooster de vis deels in de oven bij lage temperatuur of bak deze met olijfolie in de pan.
Bij het bakken van vis kun je elke lekkere marinade gebruiken waar je zin in hebt. Je kunt de marinade gebruiken om de vis te marineren voordat je deze bakt; zorg ervoor dat je de vis ongeveer 10-15 minuten marineert. Bak gefileerde vis zoals pangasius, kabeljauw of heilbot in ongeveer 4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de stukken vis. Voor een grote vis als de zalm beter door de helft snijden en deze bakken in ongeveer 6 minuten per kant.
Grillen van vis
Als je van grillen houdt is dit een leuke manier om je vis te bereiden. Of je nu een gas- of houtskoolgril gebruikt, je kunt lekker gegrilde vis verwachten. Enkele van de beste vissoorten voor het grillen zijn wijtingfilet, tonijn, omaha steaks, zalm, heilbot, snapper, visburgers en garnalen. Voordat je je vis gaat grillen is het aan te bevelen de vis minstens een uur van tevoren in een marinade te leggen. Zelfgemaakte bruine boter, rode wijnazijn of limoensap zijn allemaal geweldige keuzes.
Als je klaar bent met het marineren, moet je de grill voorverwarmen. Plaats de vis op het middelste gedeelte van de grill en draai de vis zo nodig om. Het is belangrijk dat je de vis regelmatig omdraait, zodat de sappen gelijkmatig worden verdeeld. Zoals bij bakken kun je de bereidingstijd bepalen aan de hand van de dikte van de vis. Licht gegrilde vis stop je als de vis mooi bruin is, terwijl je om een medium-rare bereiding de vis 1 à 2 minuten voor het einde stopt. Serveer de gegrilde vis bij een lekker salade, gegrilde groenten, friet of aardappelpuree.
Recept met vis
Met deze tips en alle tips die er zijn, kun je eindeloos experimenteren met verschillende kook- verwarmings- en bereidingswijzen met vis. Hieronder staat een makkelijk recept dat je kan proberen als je niet zeker bent van hoe je vis moet koken. Hieronder staat een recept met tonijn dat gemakkelijk en snel te bereiden is.
Tonijn Pasta
Ingrediënten:
- 600 gram tomaten, geschild en fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 el olijfolie
- 3 el basilicum, fijngehakt
- 400 gram pasta naar keuze
- 400 gram tonijn, in blik
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook gedurende 10-12 minuten, of zoals op de verpakking staat. Voeg intussen in een ovenschaal de tomaten, ui, knoflook, olijfolie en basilicum toe. Roer alles goed door elkaar en plaats de ovenschaal in de oven voor 25 minuten. Giet de pasta af en voeg toe aan de ovenschaal met tomaten. Voeg ook de tonijn toe aan de ovenschaal. Roer goed door elkaar en zet de ovenschaal nogmaals 7 minuten in de oven totdat de pasta gaar is. Serveer de pasta direct.
Zoals je kunt zien, is er een groot aantal manieren waarop je vis kunt koken, bakken of grillen. Of je nu staat te popelen om een diner te maken of gewoon kijkt hoe je op een leuke manier een visvis kan maken, er is helemaal geen enkel excuus om visgerechten te maken. Probeer eens een van de recepten die hierboven staan of probeer iets nieuws te creëren met de tips die we je hebben gegeven.