Varkensschouder

Varkensschouder is een veelgebruikte stuk vlees voor als het gaat om koken, bakken en grillen. Het is een veelzijdig stuk vlees met een zacht vlees dat een heerlijke smaak heeft. Varkensschouder kan op verschillende manieren worden bereidt. In dit artikel ga ik dieper in op het koken, bakken en grillen van varkensschouder, inclusief tips voor de kook- en baktijden en een origineel recept voor Varkensschouder met appels.

Koken van Varkensschouder

Varkensschouder
 koken, bakken, grillen

Het koken van varkensschouder is een gemakkelijke manier om dit stuk vlees te bereiden. Varkensschouder kan in de oven, op de hob en in de slowcooker worden gekookt. Als je varkensschouder gaat koken is het belangrijk dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen voor je het gaat koken. Dit duurt meestal tussen de 30 minuten en 1 uur.

Als je varkensschouder in de oven gaat koken, kun je het beste een temperatuur van 160 graden Celsius gebruiken. De kooktijd hangt af van de grootte van het stuk vlees. Voor een stuk varkensschouder van 500 gram, kun je ongeveer 120 minuten rekenen. Als je het tussentijds wilt controleren, kun je het beste een kerntemperatuurmeter gebruiken om de kookgraad te bepalen.

Als je varkensschouder op het fornuis kookt, is het belangrijk dat je het vlees goed laat garen. Je moet hiervoor een middelhoog vuur gebruiken en constant de pan in de gaten houden. Voor een stuk varkensschouder van 500 gram, kun je ongeveer 40-50 minuten rekenen.

Als je varkensschouder in de slowcooker gaat koken, is het belangrijk dat je het vlees in een laagje bouillon legt. Zorg er ook voor dat je een goede temperatuur instelt, meestal rond de 75 graden Celsius. Voor een stuk varkensschouder van 500 gram, kun je ongeveer 8-10 uur rekenen.

Bakken van Varkensschouder

Het bakken van varkensschouder is een geweldige manier om het stuk vlees zacht en sappig te laten worden. Een baktechniek die veel wordt gebruikt voor varkensschouder, is koninklijke bakken. Bij deze techniek wordt het vlees eerst licht gebakken op een matig vuurtje, daarna wordt het vlees afgedekt met aluminiumfolie en vervolgens in de oven gezet.

Als je varkensschouder gaat bakken, is het belangrijk dat je de juiste temperatuur instelt. Voor een stuk varkensschouder van 500 gram, kun je een temperatuur van 180 graden Celsius gebruiken. De baktijd zal ongeveer 2-3 uur in beslag nemen. Als je het tussentijds wilt controleren, kun je het beste een kerntemperatuurmeter gebruiken om de kookgraad te bepalen.

Grillen van Varkensschouder

Grillen is een van de populairste manieren om varkensschouder te bereiden. Varkensschouder is een smaakvol stuk vlees dat niet het risico loopt te snel te verbranden als je het op een barbecue of haardrooster grilt. Het is ook een leuke manier om varkensschouder voor een grote groep mensen te bereiden.

Als je varkensschouder gaat grillen, is het belangrijk dat je goed met de temperatuur instelling bezig bent. Gebruik een hoge temperatuur van ongeveer 230 graden Celsius. Zorg ervoor dat je het vlees goed aanbakt voor je de temperatuur verlaagt. Voor de kooktijd, kun je ongeveer 20 minuten rekenen.

Het is ook belangrijk dat je varkensschouder goed garen. Je kunt dit het beste controleren met een kerntemperatuurmeter. Als je een kerntemperatuurmeter gebruikt, moet je de optimale kerntemperatuur van 70 graden Celsius bereiken om zo te zorgen dat het vlees niet droog wordt.

Recept van Varkensschouder met Appels

Varkensschouder met appels is een smaakvol gerecht waarin een zacht stuk vlees en de zoete smaak van appelen aanwezig zijn. Dit gerecht is gemakkelijk te bereiden en is de perfecte maaltijd voor een gezellige avond met vrienden of voor een weekdag. Hieronder volgt het recept voor Varkensschouder met Appels.

Ingrediënten:

 • 1 kilo varkensschouder
 • 5 grote appels, geschild en gehalveerd
 • 2 rode uien, in parten gesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 el komijnpoeder
 • 3 el olijfolie
 • handvol verse peterselie, gehakte
 • 1 el honing
 • 50 ml appelsap
 • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Kruid de varkensschouder met zout en peper.
 3. Verhit 2 el olijfolie in een ovenschaal. Bak de varkensschouder aan beide kanten goudbruin. Neem de varkensschouder uit de schaal en zet aan de kant.
 4. Verwarm 1 el olijfolie in dezelfde ovenschaal. Voeg de rode uien, de appels en de knoflook toe en bak gedurende 5 minuten. Voeg daarna de komijnpoeder toe en bak nog 1 minuut.
 5. Leg de varkensschouder op de gebakken ui en appels. Voeg vervolgens de honing en het appelsap toe en breng op smaak met zout en peper.
 6. Leg aluminiumfolie over de ovenschaal en schuif in de oven. Bak gedurende 2 uur.
 7. Verwijder de aluminiumfolie en bak gedurende 15 minuten, zodat de varkensschouder een mooie korst krijgt.
 8. Garneer met de verse peterselie en serveer direct.

Varkensschouder is een heerlijke en veelzijdige stuk vlees. Zoals je in dit artikel hebt kunnen zien, zijn er vele manieren om het te bereiden door te koken, bakken of grillen. Elke manier heeft zijn eigen kook- en baktijden, welke je in het artikel hebt kunnen lezen. Daarnaast heb je ook nog een lekker recept gekregen voor Varkensschouder met Appels, waarmee je de kookavond vanavond nog lekker kunt opluisteren.

Plaats een reactie