Tonijnsteak

Tonijn is een veelgebruikte vis in oosterse keukens. Door de krachtige smaak komt het vaak voor in Japanse sushi, maar ook in combinatie met andere vissen. Ook verwerkt in salades of samen met andere ingrediënten in steak, is Tonijn een heerlijk product. In deze tekst wordt Tonijnsteak behandeld en wordt meer inzicht gegeven in de bereidingswijzes die je kunt toe passen.

Koken

Tonijnsteak
 koken, bakken, grillen

Tonijnsteak is relatief kort te koken. De steak moet hierbij wel goed gebakken zijn, dus de beste manier om de steak te koken is met een speciaal voor dit doel gemaakte pan. Het is hierbij belangrijk dat de pan warm is alvorens de steak hierin wordt gelegd. Zo kan de steak op hoge temperatuur worden gebakken waardoor er een mooie korst ontstaat. Na het bakken is het belangrijk de Tonijnsteak nog 2-3 minuten in de warmte te laten liggen om een mooi medium-rare resultaat te behalen. Indien je de steak langer wilt laten koken is dit ook mogelijk, maar dan moet je er rekening mee houden dat de steak iets minder mals wordt.

Bakken

Bakken is de meest simpele manier om Tonijnsteak te bereiden. Hiervoor heb je alleen een oven en baking paper nodig. Voor je begint met bakken is het belangrijk dat je de steak goed bestrijkt met wat olijfolie en diverse specerijen naar keuze. Je kunt hierbij denken aan zwarte peper, zout en eventueel wat oregano of tijm. Plaats de steak vervolgens op een bakingsheet en leg er bakingpaper overheen. Zet de oven op 180°C en verwarm de steak gedurende 10-15 minuten. Nadat de steak is gebakken is het belangrijk hem nog ca. 5minuten rust te laten in de oven, dit om het mals te maken.

Grillen

Tonijnsteak kan ook prima gegrild worden. Hiervoor heb je een barbecue of grillpan nodig. Ook hier is het belangrijk dat de steak goed gekruid is met zout, zwarte peper en eventueel andere specerijen. Laat deze heel kort garen op hoge temperatuur van zo’n 180°C. Houd de tijd goed in de gaten, want je wil liever geen zwart karbonades op je bord hebben. Nadat je de steak op het juiste moment van de barbecue of grillpan af hebt, laat je deze nog ca. 5-10 minuten rusten. Zo blijft de Tonijnsteak mals van binnen en stevig van buiten.

Recept

Om de bereidingswijze te toepassen is het best lekker om een recept toe te passen. Hieronder wordt een recept voor Tonijnsteak met wasabimayonaise en gepofte zoete aardappel aangeboden.

Voorbereiding 1

Verwarm de oven voor op 200°C.
Was de zoete aardappel en laat deze goed schoon zijn. Snijd de aardappel in stukken, ca. 8 stuks. Leg de stukken aardappel op de bakingsheet en bestrijk deze met olijfolie.
Zet in een pannetje wat water op en voeg hier wat zout aan toe. Als het kookt kun je de stukken zoete aardappel hierin 15-20 minuten koken.
Kook de mayonaise met de wasabi, zout en peper voor 5 minuten.

Voorbereiding 2

Verwarm de grillpan op hoge temperatuur.
Bestrijk de Tonijnsteaks met olijfolie en bestrooi met zout, zwarte peper, oregano en tijm. Als de grillpan goed heet is kun je de steak erin leggen.
Bak de steak gedurende 2-3 minuten aan beide kanten. Let op dat de steak niet te donker van kleur wordt.

Bereiding & Applicatie

Zet de ovenschotel of grillpan in de oven om de gerechten af te maken.
Verwarm de stukken zoete aardappel nogmaals af in de oven tijdens de afbakperiode van de Tonijnsteak, ca. 5-10 minuten.

Serveer de Tonijnsteak op een warme bord met daarop de zoete aardappel en de wasabimayonaise.
Een vers gemaakte salade is hier een goede aanvulling bij.

Tot Slot

Tonijnsteak is een relatief simpel product om te bereiden. Koken is de minst ingrijpende manier waardoor de smaak van de steak optimaal bewaard blijft. Echter kan het ook op andere manieren bereid worden, zoals bakken of grillen. De manier waarop je de steak bereidt bepaald niet alleen of het product gaar is, maar ook hoe mals de steak is aan de buiten- en binnenkant.
Bovenstaand recept kan je gebruiken om een heerlijk gerecht te maken met Tonijnsteak als hoofdingrediënt. Met gemak haal je hier een tiental punten mee in de keuken en kun je zelfs de meest kritische eters van je gerechten overtuigen met de perfecte kookwijzes en bereidingsmethoden. Succes met het koken!

Plaats een reactie