T-bone steak

Gebruik de titel T-bone steak
als de

tag.

Wat is T-bone steak?

T-bone steak
 koken, bakken, grillen

T-bone steak is een populariteitsspecialiteit van rundvlees dat wordt gesneden van het uiteinde van de korte rug van een rund. Het bestaat uit de delen van de ossenhaas (euksenhaas) en de binnenste filé (tenderloin). Er zit een stip van bot dwars door de steak heen, vandaar de naam “T-bone”. De steak bevat dunneslag, vet en vezels waardoor het een mooie juiste smaak heeft.

Koken, bakken en grillen

T-bone steak kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gebakken, gekookt of gebrand op de grill. Omdat het een heel malse stuk vlees is, is het belangrijk dat je er niet te lang mee doet. Voor het koken of bakken is het aan te raden om het vlees op minimale hitte te koken of te bakken, dit verzekert je dat het vlees sappig en mals kan blijven.

Kooktijden

Als je de T-bone steak gaat koken is het aan te raden om de kooktijden niet langer te maken dan twee à drie minuten. Als je het op meer hitte kookt, wordt het snel droog. Als je de T-bone steak op minimale hitte kookt, is de kooktijd langer. Het kan dan wel langer duren voordat het vlees gaar is, maar je bent er wel zeker van dat je een heerlijk sappig stuk vlees op je bord krijgt.

Baktijden

Als je de T-bone steak gaat bakken, is het aan te raden om de baktijd niet langer te maken dan 4 minuten voor elke kant. Als je het bakt op een hoge temperatuur, kan vlees al snel uitdrogen en hard en taai worden. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de steak op een lage temperatuur te bakken en daardoor de kans op dat het vlees droog wordt te minimaliseren.

Grilltijden

Als je de T-bone steak gaat grillen, raden we je aan om de grilltijd niet langer te maken dan 3 minuten voor elke kant. Als je het te lang grilt wordt het vlees weer erg taai. Als je de steak laat rusten op de grill, mag de temperatuur niet al te hoog zijn, anders loop je het risico dat het vlees gaar wordt voordat het lekker smeuïg blijft.

Recept

Een heerlijk recept om T-bone steak te bereiden is de T-bone steak met groene peperroomsaus. Je zult de volgende ingrediënten nodig hebben:

 • T-bone steak (500 g)
 • 3 eetlepels boter
 • 1 ui, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
 • 2 theelepels vers geraspte courgette & paprika
 • 1/4 theelepel peper
 • 2 dl kookroom

Voor de bereiding doe je het volgende:

 1. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter toe.
 2. Leg de T-bone steak in de pan en bak deze 2 minuten aan iedere kant.
 3. Haal de steak uit de pan en leg deze op een bord.
 4. Voeg de uiringen toe aan de hete boter in de pan.
 5. Voeg de knoflook, tomatenpuree, basilicum, courgette & paprika toe aan de pan en laat dit 3 minuten bakken op matig vuur.
 6. Voeg de kookroom toe en laat de saus 2 minuten zachtjes koken.
 7. Doe de steak terug in de pan, dek de pan af met een deksel en laat de steak 7 minuten zachtjes sudderen in de saus.
 8. Haal de steak uit de pan en haal de peperroomsaus van het vuur.
 9. Jouw overheerlijke T-bone steak met groene peperroomsaus is klaar om te serveren!

Conclusie

T-bone steak is een lekker, smeuïg en mals vlees dat op veel manieren bereid kan worden. Of je nu kiest om de T-bone steak te koken, te bakken of te grillen, het is belangrijk dat de bereidingstijd in de gaten wordt gehouden. Als je hem te lang bereidt, kan het vlees taai en droog worden. Door het recept T-bone steak met groene peperroomsaus krijg je een heerlijk en smaakvol gerecht dat je gemakkelijk zelf thuis kunt bereiden.

Plaats een reactie