Sucadelappen is een klassieker in de Nederlandse keuken. Het is een taartvormige gehaktbal die veel wordt gebruikt als basis voor een smakelijk gerecht. Sucadelappen zijn gemaakt met een soort suikerkoek dat wordt gemengd met gehakt. Het gehakt wordt dan gevormd tot lapjesvormige balletjes met behulp van zoet broodkruim. Omdat de meeste recepten ervoor vragen om vervaardiging met de hand, is dit vaak een taak voor de meer ervaren of oudere generatie in een huishouden.
Hoewel het vaak als voorgerecht dynamisch is, is een van de populairste manieren om sucadelapjes te bereiden het maken van een typische primaire gang. Meestal worden de sucadelapjes gebakken of gekookt in een saus. Dit ligt aan het recept. Het bakken van de sucadelappen duurt normaal gesproken ongeveer 10 minuten in een medium-hot oven (375-400 graden). Kook ze licht in geurige kippenbouillon, of bak ze in een combinatie van boter en olijfolie, als je geen gebruik wilt maken van een oven. Voor de perfecte consistency, kook ze zo’n vijf minuten, draai ze om en kook ze kort.
Een recept met Sucadelapjes
Aangezien er veel ingrediënten zijn die bij sucadelapjes worden gecombineerd, is er enorm veel keuze voor heerlijke gerechten. Om u te helpen begint uit de juiste richting, hier is een recept voor een speciale zijdelaapjes gemaakt met witte wijn. Het is ideaal als lunch of als voorafje voor 4 personen.
Ingrediënten
- 400 gram sucadelappen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 2 eetlepels boter
- 1,2 liter groene kippenbouillon
- 250 ml witte wijn
- een gestampte wortel
- 2 eetlepels vers gehakte peterselie
- een versnipperde tomaat
- een fijngehakte groene peper
- 2 kwartier kooktijd
Bereidingswijze
Begin met het verwarmen van de boter in een grote pan. Fruit de ui en knoflook hierin, voeg dan de sucadelappen toe. Bak de sukadelappen voor ongeveer 7-10 minuten tot ze door en door gebakken zijn. Voeg dan de kippenbouillon, witte wijn, gestampte wortel, peterselie, tomaat, groene peper en wat zout en peper toe. Laat de pan op laag vuur sudderen voor 20-30 minuten. Serveer de gerechten klaar.
Samenvatting
Sucadelappen is een veelgebruikte ingrediënt voor een Hollandse maaltijd. Het is voedzaam en vol smaak, en kan lekker of gebakken worden bereid. In de meeste gevallen duurt het 10 minuten om de sucadelappen in de oven te bakken, of 5-7 minuten als ze lichtjes in bouillon worden gekookt. Om u te helpen met het creëren van een heerlijk gerecht, stond hierboven een recept voor zijdelaapjes met witte wijn. Door de korte kooktijd en de smakelijke ingrediënten, is dit een populaire keuze als voor- of hoofdgerecht.