Steak

Steak is een populair product om te koken, bakken en grillen. Het is een smaakvol vlees met een rijke smaak. Door de scherpe randen en de grote stukken vlees is het een ideaal stuk vlees om mee te koken.

Bereidingstechnieken voor Steak

Steak
 koken, bakken, grillen

Het koken, braden of grillen van Steak is relatief gemakkelijk als je de juiste technieken gebruikt.

Koken

Koken is een manier om Steak in korte tijd te bereiden. Het dient gezien de malsheid van de Steak gedaan te worden op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 80 °C. Dit voorkomt dat de Steak gaar wordt en er vocht uitloopt. Meestal wordt Steak gekookt in een pan of een kookpot. Als proces in het koken van Steak plaats je het vlees in een pan met een laagje olie of boter. Zet daarna de temperatuur op lage stand. Laat het koken voor ongeveer 10 minuten. Keer de steak regelmatig. Als de steak van de buitenkant mooi bruin gekleurd is, is de binnenkant van de Steak goed gaar.

Bakken

Bakken is een populair proces om heerlijk malse Steak te bereiden. Bakken moet op middelhoge temperatuur gebeuren (150 °C). Als eerste breng je een klein laagje olie of boter aan op de Steak en plaats je het vervolgens in de pan. Bak de Steak aan de ene zijde ongeveer 8 minuten en keer hem daarna. Als deze kant bruin gekleurd is kun je de andere kant ook 8 minuten bakken. Voeg eventueel verschillende kruiden toe aan de Steak in de pan voor extra smaak.

Grillen

Steak kun je ook heerlijk grillen. Gebruik hiervoor best een stevige weber barbecue. Zorg ervoor dat je generaal voldoende houtskool of briketten gebruikt voor de hitte. Breng de Steak aan met een laagje olie of boter. Plaats het vlees op de grill en laat het 3 minuten grillen. Keer de Steak en houd de temperatuur hoog genoeg om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Als de Steak van de buitenkant goed gegrild is, is hij van binnen goed gaar.

Recept voor Steak met Paddenstoelen

Ingrediënten

  • 4 Steaks (150 gram per stuk)
  • 125 gram paddenstoelen (sjalotjes, bosui, bospaddenstoelen)
  • 1 biologisch ei
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels zachte boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 1 eetlepel Aronskelk
  • Snufje peper
  • Snufje zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de paddenstoelen in plakken en de sjalotjes in ringen.

Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de paddenstoelen en sjalotjes een minuut of 5.

Klop het ei licht en strooi er wat peper en zout over. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een tweede koekenpan en bak het ei hierin aan beide kanten goudbruin.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een derde koekenpan en bak de steaks aan beide kanten 5 minuten. Bestrooi de Steak met wat peper en zout. Voeg de knoflook toe en bak de steaks nog 2 minuten aan beide kanten.

Verwarm de boter in een vierde koekenpan en samen met de tijm, Aronskelk en peper en zout. Voeg de paddenstoelen en sjalotringen toe en roer de saus even door alvorens alles in een ovenschaal te doen.

Leg de Steaks bovenop de paddenstoelen en bak de ovenschaal 8 minuten in de oven.

Conclusie

Steak is een heerlijk stuk vlees dat op verschillende manieren bereid kan worden. Koken, bakken of grillen zijn de meest populaire manieren om Steak te bereiden. Door de juiste temperatuur en de juiste bereidingstechnieken kun je met eenvoudige ingrediënten een heerlijk en smaakvol gerecht op tafel zetten. Er zijn veel lekkere recepten voor Steak en je kunt ze makkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Probeer eens het recept voor Steak met Paddenstoelen. Een heerlijk gerecht dat voldoet aan al je eisen!

Plaats een reactie