Lekker en gezond!
Spitskool is een lekkere en gezonde groente die jong gegeten moet worden. De smaak van Spitskool is fris, mals en lichtzoet. De textuur is stevig maar wel sappig. De koolsoort heeft veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ook is het rijk aan vezels en is het cholesterolvrij. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden; koken, bakken of grillen. Hieronder staan de kook- bak- en grilltijden en een heerlijk recept waarin spitskool wordt gebruikt.
Kooktijd spitskool
Spitskool is binnen 8 tot 10 minuten gaar te koken. De kool moet gebracht worden tot een zacht regelmatig kookpunt. Spoel de kool eerst goed af en doe het daarna in een pan met gekookt water. Roer het regelmatig, zodat het niet aan de bodem gaat plakken. Als de kool gaar is, kun je de kool afgieten en dekken met een deksel. Laat het nog even zo staan, zodat het helemaal gaar wordt.
Baktijd spitskool
Bakken is een van de leukste manieren om Spitskool te bereiden. Snij de Spitskool in reepjes of in dunne plakjes voordat je begint met bakken. Verwarm een klont boter in een pan en voeg de plakjes of reepjes kool toe. Bak de kool 3-5 minuten, voeg na een paar minuten olijfolie toe als het brood knapperig moet worden. Voeg naar smaak wat peper en zout toe en het is klaar. Bakken is een ideaal gerecht voor het avondeten, lunch of zelfs brunch.
Grilltijd spitskool
Spitskool is een lekkere groente om te grillen. Snij de kool in dunne plakjes en voeg wat olijfolie toe. Leg de plakjes kool op de grillplaat en laat ze garen. Grill de kool ongeveer 4 tot 6 minuten totdat het brood knapperig is. Voeg wat peper en zout toe als smaakmaker en voilà! Je kunt de Spitskool serveren met een salade of als bijgerecht bij een maaltijd.
Recept: Spitskool met kip rijst
Ingrediënten:
• 1 Spitskool, in dunne plakjes
• 1 kipbouillonblokje
• 250 g kipfilet, gesneden in blokjes
• 300 g rijst
• 2 uien, gesnipperd
• 2 teentjes knoflook, gehakt
• 2 el olijfolie
• 2 tl paprikapoeder
• 1 tl gedroogde oregano
• 1el citroensap
• Peper en zout
• 2 el peterselie, fijngehakt
• 2 el olijfolie
Bereidingswijze:
1. Breng een pan met 1,5 liter water aan de kook met het kipbouillonblokje erin.
2. Voeg de rijst toe en kook de rijst gaar.
3. Verwarm de olijfolie in een andere pan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak 2 minuten.
4. Voeg de kipblokjes toe en bak de kip aan. Voeg vervolgens de paprika, oregano, citroensap, peper en zout toe en bak alles 3 minuten mee.
5. Voeg dan de plakjes Spitskool toe met 2 el olijfolie en bak het geheel nog 4 minuten.
6. Voeg de rijst toe aan de kip en Spitskool en warm het geheel nog even goed door.
7. Verdeel het over 4 borden en garneer met fijngehakte peterselie.
Eet smakelijk!
Conclusie
Spitskool is een gezond en lekkere groente die op veel manieren te bereiden is. Je kunt het koken, bakken of grillen. Het is belangrijk om de juiste tijd aan te houden bij het bereiden van Spitskool. Als je Spitskool gaar kookt of bakt, kun je het gerecht afmaken met verschillende smaakmakers. Hierboven staat een heerlijk recept waarin je Spitskool kunt gebruiken. Spitskool is lekker als hoofdgerecht, maar je kunt het ook met rijst serveren. Probeer het zelf maar eens!