Sperziebonen

Sperziebonen zijn een populair ingrediënt in veel verschillende gerechten. De sperzieboon is een soort peulvrucht met een lekkere knapperige smaak. Sperziebonen zijn heerlijk als groente of in salades, maar er kunnen ook heerlijke gerechten van gemaakt worden. Sperziebonen kunnen op verschillende manieren bereid worden: koken, bakken en/of grillen. In dit artikel wordt de bereidingswijze van sperziebonen beschreven en wordt er een recept gegeven waar sperziebonen goed in passen.

Koken van sperziebonen

Sperziebonen
 koken, bakken, grillen

Als je sperziebonen wilt koken, zijn er een paar tips en tricks waar je op moet letten. Sperziebonen kunnen nat of droog gekookt worden, maar de beste manier om te koken is met een klein beetje water. Breng het water met zout tegen het kookpunt. Voeg de sperziebonen toe en laat ze koken om de 7-10 minuten. Als de sperziebonen gaar genoeg zijn, giet je de pan leeg. Laat de bonen even uitdampen en garneer het als je wilt.

Bakken van sperziebonen

Bakken is een leuke manier om sperziebonen te bereiden. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, haal de bonen af en schoon de bonen. Meng de bonen met wat olie en wat kruiden naar keuze. Leg de bonen op een bakplaat en zet deze voor 25 minuten in de oven. Als de bonen gaar zijn, zijn ze klaar om te eten.

Grillen van sperziebonen

Sperziebonen kunnen ook gegrild worden op een barbecue of in een grillpan. Maak de bonen eerst schoon en snij ze in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Leg de bonen in een grillpan of een grote schaal en druppel er wat olie over. Voeg peper en zout naar smaak toe. Grill de bonen gedurende 10-15 minuten op middelhoog tot hoog vuur. Roer regelmatig in de bonen zodat ze niet aanbranden.

Recept met sperziebonen

Een lekker recept met sperziebonen is de vegetarische sperziebonen-anzaardappelschotel. Hieronder staat de ingrediënten en de bereidingswijze.

Ingrediënten:

– 2 zoete aardappels
– 250 gram sperziebonen
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1-2 theelepels versgemalen komijn
– 2 eetlepels olijfolie
– 200 ml tomatensap
– sap van 1 citroen
– zeezout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

– Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
– Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Doe de blokjes aardappel in een kom met een scheut olijfolie, wat zout en peper. Meng het goed en verdeel het over een ovenschaal. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven.
– Spoel de sperziebonen af en snijd deze in stukjes van ongeveer twee centimeter.
– Snipper de ui en de knoflook. Verhit een pan met een eetlepel olijfolie en bak de ui voor 3-5 minuten. Voeg de sperziebonen, knoflook en komijn toe en bak dit nog 2-3 minuten.
– Voeg het tomatensap en citroensap toe en breng dit aan de kook. Laat de bonen 10-15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg peper en zout naar smaak toe.
– Verdeel de bonen over de ovenschaal en zet de schaal nog 15-20 minuten in de oven.
– Serveer de schotel met vers gemaakte rijst, couscous of pitabrood.

Sperziebonen kunnen op veel verschillende manieren bereid worden. Door de bonen te koken, te bakken of te grillen, maak je er een lekker en gezond gerecht van. In dit artikel is een recept gegeven waarin sperziebonen worden gebruikt voor een oftewel een vegetarische sperziebonen-anzaardappelschotel. Dit recept is gemakkelijk te bereiden en een echte aanrader voor iedereen die de smaak van sperziebonen wil ontdekken.

Plaats een reactie