Sint-jacobsschelpen

Wie van schelpdieren houdt, zal zeker enthousiast worden bij de naam ‘Sint-jacobsschelp’. Deze schelp, aan de buitenkant mooi rood-bruin gekleurd, heeft een kriebelige stof in zich genaamd ‘mossi’, waarmee hij een dinermaaltijd kan verrijken. Ondanks het vele werk dat koken met deze schelpsoort kost, blijft de bereiding de moeite waard doordat dit een heerlijk smaakvol gerecht oplevert.

Hoe maak je Sint-jacobsschelpen klaar?

Sint-jacobsschelpen
 koken, bakken, grillen

Je kunt Sint-jacobsschelpen op diverse manieren bereiden, zoals koken, bakken of grillen. Maar wat je ook doet, één ding is zeker: de schelp zal zeker een heerlijke smaak toevoegen aan het gerecht. Hieronder volgen een aantal tips over wat je moet onthouden als je Sint-jacobsschelpen wilt bereiden.

Koken

Koken met Sint-jacobsschelpen is een makkelijke manier om te genieten van deze smakelijke schelpdieren, omdat je ze maar een korte tijd moet koken. Gebruik een grote pan met kokend water en laat de schelpen 5 minuten koken. Ze zullen dan klaar zijn. Je kunt ze dan vervolgens toevoegen aan een salade, een stoofpot, pasta of andere gerechten.

Bakken

Bakken van Sint-jacobsschelpen is ideaal als je ze in een korte tijd klaar wilt hebben. Plaats de schelpen op een bakplaat en bak ze 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden Celsius). Verwijder de ‘mossi’ huid van de schelpen als ze klaar zijn en garneer met wat citroensap of boter. Ze zijn heerlijk in een salade, maar ook als side-dish en als borrelhapje.

Grillen

Wanneer je Sint-jacobsschelpen wilt grillen, is het belangrijk dat je de schelpen voorbereidt. Verwarm de grill op middelhoog vuur en zorg ervoor dat de schelpen niet direct op de hete plaat van de barbecue komen. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van je schelpen, maar het duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Zet de schelpen op de plaat van je grill en draai regelmatig om. Het is echter niet aan te raden om je schelpen te lang uit te laten, omdat ze anders taai worden.

Recept: Sint-jacobsschelpen met prei en wilde rijst

Dit recept is een lekkere sint-jacobsschelpmaaltijd die 0minuten kost om klaar te maken:

Ingrediënten:

 • 500 gram Sint-jacobsschelpen
 • 200 gram wilde rijst
 • 2 preien
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel verse peterselie, gehakt
 • Vers gemalen peper & zout naar smaak

Instructies:

 1. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan en voeg de Sint-jacobsschelpen toe. Kook ze 5 minuten. Giet de schelpen af en laat het kokende water uit de pan.
 2. Kook de rijst zodat deze al dente is en zet apart.
 3. Snijd ondertussen de prei in dunne schijfjes en hak de knoflook fijn.
 4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en voeg de knoflook en de prei toe. Bak deze op een gemiddeld vuur 3 minuten en voeg de oregano toe. Roer er dan de Sint-jacobsschelpen doorheen, zodat de schelpen goed door de prei en knoflook gemengd worden.
 5. Voeg als laatste het citroensap en de vers gehakte peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout.
 6. Serveer de Sint-jacobsschelpen met de wilde rijst in een kommetje en garneer met de overgebleven peterselie.

Conclusie

Sint-jacobsschelpen zijn een heerlijk product om te koken, te bakken en te grillen. Ze zijn veelzijdig en eenvoudig te bereiden. Hoewel je bepaalde stappen als koken en schillen moet volgen, kan men met veel gemak genieten van de intense smaak en heerlijke textuur die de Sint-jacobsschelpen voortbrengen. De bovenstaande gerechten zijn een goede voorbereiding met behulp van deze geweldige zeevruchten.

Plaats een reactie