Selderij is een populaire groente die veel wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen en nog veel meer. Het is krachtig van smaak en levert een fantastische crunch voor elk gerecht. Het is een van de beste groenten om te koken. Selderij is verkrijgbaar in verschillende vormen: kleine blokjes, medium-grote stukken, gesneden staafjes of seringen die worden gebruikt bij garnituren. Selderij wordt meestal door koks gekookt of gebakken. Maar grillen is ook een optie, al kan dit wat moeilijker zijn als je geen speciaal rooster hebt dat specifiek is ontworpen om kleine stukjes selderij te grillen.
Koken
Koken met selderij is een geweldige manier om meer smaak aan je gerechten toe te voegen. Het kooktijden van selderij is afhankelijk van de maat van de stukken, maar de meeste stukken selderij kunnen binnen 3 minuten gaar gekookt worden. Kook selderij bij voorkeur in een pan met een dikke bodem om overtollig vet tot een minimum te beperken. Gebruik een kleine hoeveelheid olie of water om aan te steken en voeg voor een extra smaak wat knoflook toe. Als je de selderij te lang kookt, kan deze slap en smakeloos worden, dus zorg ervoor dat je de juiste kooktijd volgt.
Bakken
Bakken met selderij is een geweldige manier om je klassieke snacks naar een volgend niveau te tillen. Bakken kan gemakkelijk worden uitgevoerd met slechts de minimale ingrediënten, maar je kunt ook kruiden en kazen toevoegen om je gerechten op smaak te brengen. Selderij is ook een geweldig basisingrediënt voor vele bakrecepten. Gebruik het om de smaken van cakes, taarten, pizzabodem en quiches te versterken. Hoewel de baktijd kan variëren, is de meest gangbare tijd voor het bakken van selderij ongeveer 15-20 minuten. Vergeet niet om het gerecht gedurende het bakken met een vork te prikken, zodat het vocht eruit loopt en je krokante resultaten kunt bereiken.
Grillen
Grillen met selderij is de perfecte manier om dat extra crunchy gevoel te krijgen. Het is een van de weinige groenten die makkelijk gestoomd of kunnen worden gepoft, om vervolgens gegrild te worden. Grill selderij met een vleugje olie of boter om een smaakvolle en krokante gerechten te krijgen. Hoewel het grillen een stuk moeilijker is dan bakken, resulteert het grillen in een veel lekkerder eindproduct. Als je geen speciale selderijrooster hebt, kan je de staafjes van selderij door een spies binden om ervoor te zorgen dat ze op hun plaats blijven als je ze op het rooster legt. Grill de selderij ongeveer 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.
Recept: Selderij-Manchego-Quiche
Deze smakelijke quiche is een geweldige manier om te genieten van de voordelen van selderij, waaronder de stevige crunch die het gerecht een unieke textuur geeft.
Ingrediënten:
– 500 gram selderij, in kleine stukjes gesneden
– 350 gram ready-made bladerdeeg
– 100 gram geraspte Manchego kaas
– 2 eieren
– 1 teentje knoflook, gehakt
– 60 ml melk
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels roomboter
– Gemalen zwarte peper en zeezout naar smaak
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Rol de bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed een quiche bestmet het deeg en prik het met een vork.
3. Verwarm een kleine koekenpan met de olijfolie en bak de selderijstukjes 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en gebak nog eens 2 minuten. Voeg wat zeezout toe en laat afkoelen.
4. Meng de gebakken selderij met de kaas, eieren, melk en peper. Roer het mengsel goed om.
5. Giet het selderij-kaasmengsel in het voorbereide quichevorm. Voeg de boter toe in kleine stukjes boven op de quiche en bak de quiche vervolgens 25 minuten in de oven.
6. Voeg extra zeezout naar eigen smaak toe en je quiche is klaar!
Deze quiche is ideaal als lunch of als diner met een heerlijk salade erbij. Maak het gerecht op smaak met extra kruiden, noten of extra kaas. Geniet van deze overheerlijke selderij-Manchego-quiche!