Schelvis

Schelvis is een veelgebruikt en geliefd vissoort in de Nederlandse keuken. Schelvis is te bereiden op veel verschillende manieren en kan op diverse manieren worden gecombineerd met andere ingrediënten. Van schelvis kun je een lekker gerecht maken als voorgerecht, hoofdgerecht of bijgerecht. In dit artikel geven we je tips en informatie over hoe je een lekker schelvishapje klaar kunt maken.

Kooktijden

Schelvis
 koken, bakken, grillen

Schelvis is eenvoudig te bereiden. Het is belangrijk dat je de juiste kooktijden aanhoudt zodat de schelvis zacht en sappig blijft. Kook schelvis niet te lang, maar niet te kort. Het kookproces kan ongeveer 5-7 minuten duren, afhankelijk van de grootte en dikte van de vis. Met een beetje oefening leer je veel over de juiste kooktijden voor schelvis.

Baktijden

Schelvis is ook een geschikt ingrediënt om te bakken. Bak schelvis met wat olijfolie of boter en wat kruiden en ze zal zacht en sappig worden. Bak de vis op een gemiddeld vuur en draai de schelvis halverwege om zodat deze aan beide kanten evenveel tijd krijgt om te bakken. Het bakken van schelvis duurt ongeveer 5-6 minuten. Wees voorzichtig dat je de vis niet te lang bakt anders wordt de vis droog.

Grilltijden

Grillen is een lekkere manier om schelvis te bereiden. Als je schelvis wil grillen moet je eerst een bakplaat gebruiken, zodat je de vis gelijkmatig kan braden. De vis kan ongeveer 5-7 minuten worden gegrild op een gemiddeld vuur, afhankelijk van de grootte en dikte van de vis. Wees voorzichtig dat je de vis niet te lang grilt, want dan kan de vis taai worden.

Recept

Hier volgt een recept waarin schelvis wordt gebruikt; schelvis met zwarte wijn en groene asperges. Deze schelvishap is makkelijk te bereiden en smaakt heerlijk.

Ingrediënten

 • 2 stukken schelvis (150 g per stuk)
 • 400 g groene asperges
 • 50 ml droge witte wijn
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel zout

Bereiding

 1. Was de schelvis schoon en dep deze droog met keukenpapier.
 2. Snijd de asperges in stukjes en leg deze in een kom.
 3. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de schelvis toe. Bak de schelvis gedurende 5-7 minuten.
 4. Voeg de witte wijn toe aan de pan en voeg peper en zout toe naar smaak.
 5. Voeg de aspergestukjes toe en laat nog 5-7 minuten pruttelen.
 6. Serveer de schelvis met de asperges en de saus erbij.

Conclusie

Met de juiste technieken en ingrediënten kun je eenvoudig en lekker schelvis klaarmaken. Houd altijd de juiste kook-, bak- en grilltijden aan zodat de schelvis zacht en sappig blijft. Maak bijvoorbeeld de schelvis met zwarte wijn en groene asperges en verras je gasten met een heerlijk gerecht!

Plaats een reactie