Saté

Saté is een typisch Indonesisch gerecht dat over de hele wereld bekend is. Het bestaat uit stukjes vlees dat op houten stokjes geregen is en met een speciale saus vervolgens gerookt, gegrild of gebakken wordt. Saté is tegenwoordig in vele verschillende varianten verkrijgbaar, dus je kunt er diverse gerechten mee maken. In dit artikel vind je uitgebreide informatie over het koken, bakken of grillen van Saté en hoe je een lekker Saté gerecht kunt klaarmaken.

Kooktijden en baktijden van Saté

Saté
 koken, bakken, grillen

Saté kan op verschillende manieren worden bereid. Het vlees kan bijvoorbeeld worden gerookt, gebakken of gegrild. De tijd die nodig is voor elke bereidingswijze is anders. Bij roken heb je meestal 2 tot 3 uur nodig, terwijl bakken al in 10 tot 12 minuten klaar is. Als je Saté gaat gegrillen, heb je meestal 15 tot 20 minuten nodig.

Hoe langer je Saté bakt, kookt of grillt, hoe krokanter het uit je af zal komen. Als het vlees te lange op de hittebron ligt, kan het uitdrogen. Daarom is het belangrijk dat je de bereidingstijden goed in de gaten houdt.

Saté klaarmaken

Om Saté klaar te maken, heb je het volgende nodig:

-Stukken vlees (600 tot 800gr)
-Saté marinade
-Saté saus
-Stokjes

Als eerste dien je de stukjes vlees in een kom te doen en met een satémarinade te marineren. Het komt erop neer dat je het vlees met een marinade bestrijkt, zodat het vochtig en lekker gaar wordt. De tijd waarin je het vlees marineert, hangt af van de gewenste smaak. Als je vooral naar de smaak van de marinade op zoek bent, is een kortere marinade voldoende. Maar als je ook naar de smaak van het vlees wil luisteren, dan verdient het de aanbeveling om het minimaal 2 uur te marineren.

Vervolgens prik je de stukjes vlees op de stokjes. Je kunt hierbij ook andere lekkere ingredienten zoals groente, champignons of paprika, toevoegen.

Kook vervolgens, bak of grill de saté. Zorg dat je de kooktijden of baktijden in de gaten houdt om een krokante maar lekkere saté te garanderen.

Als laatste dien je de Saté met een lekkere Satésaus op. Er zijn veel verschillende Satesauzen te koop, dus je hebt voldoende keus. Kortom, met deze ingrediënten en bereidingswijze kun je een eenvoudige maar lekkere Saté maken!

Recept: Saté Broodjes

Met deze Saté kun je een lekkere saté broodjes maken. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

-Stukken kip (600 gr)
-4 grote witte bolletjes
-200 ml Kookroom
-Saté marinade
-Saté saus
-Pindakaas

Als eerste week je de kip in stukken. Vervolgens week je de stukken kip in een marinade en laat ze gedurende 2 uur marineren.

Snijd de bolletjes in tweeën en beleg ieder bolletje met wat Saté saus. Leg vervolgens wat pindakaas op ieder bolletje.

Prik vervolgens de stukken kip op stokjes en gril ze gedurende 15 tot 20 minuten. Zorg er wel voor dat de kooktijden goed in de gaten houdt, zodat het vlees lekker gaar maar krokant is.

Vervolgens leg je de gegrilde kip op de bolletjes en giet je wat kookroom erover heen.

Je Saté broodjes zijn nu klaar. Serveer ze met een lekkere Satésaus.

Conclusie

Uit dit artikel is gebleken dat Saté een lekker gerecht is dat op verschillende manieren bereid kan worden. Als je Saté wilt bereiden, is het belangrijk om goed op de bereidingswijzen en de kooktijden te letten. Hiermee kun je namelijk een optimaal resultaat bereiken. Om je inspiratie op te doen kun je het recept voor Saté broodjes raadplegen.

Plaats een reactie