Saffraanrijst – Een geurig en lekker gerecht

Als het gaat om heerlijke gerechten, staat Saffraanrijst direct bovenaan de lijst; het is een geurig, lekker gerecht dat je eindeloos kunt combineren. Saffraanrijst is een typisch Indisch gerecht waar je verschillende kruiden en specerijen in verwerkt. Saffraanrijst heeft diverse toepassingen in de keuken; je kunt de rijst bijvoorbeeld koken, bakken of grillen.

Wat is Saffraanrijst?

Saffraanrijst
 koken, bakken, grillen

Saffraanrijst is een gerecht dat voornamelijk in India, Pakistan en Bangladesh zeer populair is. Er zijn verschillende variaties op het recept; iedereen voegt er zijn of haar favoriete specerijen aan toe. In India, zoals eerder aangegeven, is het een typisch gerecht wat voornamelijk bij feestelijke, religieuze accenten wordt geserveerd. Afgezien van Indiase restaurants zul je Saffraanrijst echter niet veel tegenkomen.

Rijst is een hoofdbestanddeel van Saffraanrijst: vaak gaat het om handmatig geperste Basmatirijst die je kunt kopen in asiastore, maar ook andere soorten rijst kunnen te pas komen. Een ander basisingrediënt is saffraan: dit is waar de naam ”Saffraanrijst’’ vanaf komt. Saffraan is het duurste specerij ter wereld, waardoor Saffraanrijst relatief duur is.

Saffraanrijst is vaak een van de basisbestanddelen in een grote schotel. Veelal worden er bij het serveren groente, vlees en/of vis toegevoegd. Maar als we het alleen over Saffraanrijst hebben, kun je stellen dat de rijst gekookt wordt met kruiden, specerijen, saffraan en een vleugje olie of boter. Afhankelijk van het basisrecept worden er ook nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals knoflook, gember, chilipeper, tomaten of tomaatdeeg.

Voordelen van Saffraanrijst

Naast dat Saffraanrijst heerlijk smaakt, is het ook gezond en voedzaam. Saffraanrijst bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder onder andere vezels, vitamine B6 en een aantal mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en spoorelementen. Gezien de basis van Saffraanrijst bestaat uit rijst, is het daarnaast ook een goede bron van koolhydraten.

Vergelijkbaar met het bijvoorbeeld koken van een Hollandse rijst of het bakken van rijst, heb je ook bij het klaarmaken van Saffraanrijst niet veel nodig. Als we alleen al kijken naar het koken van Saffraanrijst, heb je slechts Basmatirijst, saffraan, kruiden en specerijen, olie of boter en water nodig. Dit zijn allemaal dagelijkse producten die je in veel huishoudens vindt.

Hoe kook/bak je Saffraanrijst

Het koken, bakken of grillen van Saffraanrijst is relatief makkelijk. Om te beginnen gooi je een kleine hoeveelheid boter of olie in een pan en voeg je kleingesneden knoflook, gember en chilipeper toe, mocht je dit willen gebruiken. Laat dit een minuut of twee bakken: het is belangrijk om hierbij op te letten dat de knoflook niet verbrand, want hierdoor krijgt de Saffraanrijst een bittere smaak.

Daarna voeg je de gekozen rijst en kruiden toe; dit varieert per recept. Daarna breng je het geheel aan de kook en vervolgens laat je het, afgedekt, nog minimaal tien minuten koken: dit is afhankelijk van de gekozen rijstsoort. In de tussentijd kun je de saffraanmengsel maken en dit nep in een wat water of melk oplossen. Vlak voordat de rijst klaar is, voeg je het saffraanmengsel toe. Dit zorgt ervoor dat de rijst een heerlijke, geurige smaak krijgt.

Als laatste is het de bedoeling dat de rijst een beetje zacht en kleverig is. Indien dat niet het geval is, kun je er altijd wat water bijvoegen. Als de rijst klaar is, schakel je de hittebron uit en laat je de deksel er nog minstens vijf minuten op laten. Zo wordt de rijst nog een beetje softer.

Recept: Saffraanrijst met Kip en Groenten

Bereiden: 40 tot 45 minuten

Ingrediënten:

 • 300 gram Basmatirijst
 • 700 milliliter koud water
 • ¼ theel. saffraan 
 • 2 eetl. zonnebloemolie
 • ¾ theel. zout
 • 25 gram boter
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • ½ theelepel kurkuma
 • 3 kleingesneden tomaten
 • 3 eetlepels gekneusde knoflook
 • 400 gram kipfilet (in blokjes)
 • 400 gram gesneden kool
 • 1 theelepel rode chilipepers
 • 2 eetl. rozijnen

Bereiding:

Fruit eerst de knoflook, tomaten, komijn, kurkuma, chilipepers en zout in twee eetlepels zonnebloemolie. Schaaf de saffraan vervolgens fijn en doe dit samen met het kruidenmengsel. Voeg hierna de blokjes kip aan toe en bak dit totdat de kip lichtbruin is.

De rijst kan direct in de pan worden toegevoegd; voeg hierbij 700ml water toe. Proef de saus en als de smaak goed is, blijf je het vuur hoog. Voeg ten slotte ook de kool, rozijnen en 25 gram boter toe en draai het vuur laag. Laat alles totdat de rijst gaar is, dit kost in totaal ongeveer vijfentwintig minuten. Als de rijst gaar is, is de saffraanrijst klaar om te serveren.

Conclusie

Het koken, bakken of grillen van Saffraanrijst is een eenvoudige klus: het enige wat je nodig hebt zijn een paar basisingrediënten en 40 tot 45 minuten vrije tijd. Door het toevoegen van saffraan krijgt de rijst een geurige smaak. Daarnaast is het een gezond gerecht, dankzij de vele voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen. Daarom is Saffraanrijst een simpele, gezonde en lekkere maaltijd om te koken.

Plaats een reactie