Saffraanrijst

Saffraanrijst is een bekende rijstvariant. Het heeft een heerlijke aroma en een knapperige bite. Saffraan is een krachtig kruid, met een verfijnde smaak en bijzondere kleur. Omdat witte en bruine rijst alleen de basis vormen van de meeste gerechten, komt er meer te kiezen bij het koken met saffraanrijst. Het zal een Krokant, sappig gerecht maken. Van gekruid, vetvrij voedsel tot een licht, verzadigd kooksel, saffraanrijst is verschillende variaties van gerechten.

Koken met saffraanrijst

Saffraanrijst
 koken, bakken, grillen

Het koken van saffraanrijst is eenvoudig. Stap één is het koken van de rijst. Het kookproces bestaat uit het koken van het water met saffraan en het voegen van de rijst. Nadat het kookproces is voltooid, voeg je de saffraan toe voordat de rijst klaar is. Voor een authentieke smaak, voeg je en vijf tot zes draadjes saffraan toe aan het water. Na het toevoegen van de saffraan, mix de rijst goed en dek de pan af. Laat de pan nu heel voorzichtig koken, en voeg eventueel wat extra water toe als de saffraan helemaal is opgelost. Kook de saffraanrijst in tien tot twaalf minuten gaar. Pas dan toe op een lage hitte.

Bereidingstijden van saffraanrijst

De bereidingstijden van saffraanrijst kunnen verschillen afhankelijk van het kookproces. Als het water bijvoorbeeld koud is voordat de rijst wordt toegevoegd, duurt het kookproces totdat het kokend is ongeveer twintig minuten. Als het water warm of heet is voordat de saffraan en de rijst worden toegevoegd, duurt het koken van saffraanrijst ongeveer tien tot twaalf minuten, afhankelijk van de hoeveelheid rijst. Als je de rijst langer bakt, kan het krokant worden.

Bakken met saffraanrijst

Het bakken van saffraanrijst doe je met heet vet in een pan. Voeg eerst het vet toe aan de pan, zorg ervoor dat het vuur niet te hoog is. Voeg de saffraan toe aan de hete pan olie. Laat de saffraan goed braden en voeg dan de saffraanrijst toe. Bak de saffraanrijst in ongeveer vijf tot tien minuten goudbruin en knapperig. Roer regelmatig, zodat de rijst gelijkmatig wordt gebakken. Voeg als laatste een kleine hoeveelheid water aan de pan toe en verval geleidelijk om de rijst gaar te maken. Verlaag nu het vuur, en kook tot alle vloeistof is opgenomen. Serveer de saffraanrijst met salade of een ander bijgerecht.

Grillen met saffraanrijst

Je kunt ook saffraanrijst grillen. Voeg eerst een kleine hoeveelheid olie toe aan de rijst. Voeg dan verse saffraan toe, zodat de rijst een mooie amberkleurig kleurtje krijgt. Doe de saffraanrijst op een lage warm te grillen in een grillpan. Voeg na ongeveer vijf minuten zoete specerijen toe voor de smaak, en grill de saffraanrijst in ongeveer tien minuten gaar. Serveer de gegrilde saffraanrijst warm met gestoomde groenten en een salade voor een heerlijke maaltijd.

Recept met saffraanrijst

Een heerlijk recept met saffraanrijst is gestoomde kipsaffraanrijst. Je hebt nodig: 2 eetlepels olie, 2 kippenbouten of 2 kipfilets, 1 kopje gewassen saffraanrijst, 2 theelepels komijn, 2 theelepels zwarte peper, 2 theelepels zout en 2 uien, grof gehakt. Verwarm de olie in een pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de kippenbouten toe en bak deze goudbruin aan beide kanten. Voeg de saffraanrijst toe en bak 1 minuut. Voeg dan alle specerijen toe alsook 1 kopje water. Dek de pan af en laat de saffraanrijst op medium hoog vuur verwarmen voor 15 minuten. Voeg de ui toe en dek de pan af. Laat op bijna laag vuur staan ongeveer 10 minuten. Serveer met wat koriander en limoensap en geniet van je saffraanrijst dish.

Plaats een reactie