Saffraan

Saffraan is een veelgebruikte kruid in de wereldkeuken. Het is een van de duurste kruiden ter wereld, maar wordt toch overal in menig gerecht gebruikt. Saffraan wordt vaak toegevoegd aan gerechten om de smaak te verbeteren, of om de geuren en kleuren in het gerecht te verbeteren. Saffraan zal echter, indien in te grote hoeveelheden, overheersen en een bittere smaak geven, waardoor het gerecht onaangenaam kan worden.

Het gebruik van saffraan in de keuken hangt af van het soort gerecht dat je klaarmaakt. Saffraan smaakt vooral goed bij warme gerechten. Je kunt het daarom gebruiken als smaakmaker in soepen, sauzen en stoofpotten. In koud beleg, zoals koolsla, smaakt saffraan minder goed. Hetzelfde geldt voor zoete gerechten.

Koken, bakken of grillen met Saffraan

Saffraan
 koken, bakken, grillen

Als je saffraan wilt gebruiken om je gerechten op smaak te brengen, is het belangrijk om steeds kleine hoeveelheden toe te voegen. Het is het beste om de saffraandraadjes eerst in een beetje kokend water op te lossen en vervolgens toe te voegen. Op deze manier vermijd je een bittere smaak. Je kunt saffraan ook vermengen met olijfolie. Op deze manier krijg je de volle smaak en geur van saffraan.

Het koken van gerechten met saffraan vereist enige voorzichtigheid. Er moet voldoende kooktijd zijn om een lekker resultaat te krijgen. Het beste is om de saffraandraadjes eerst in een beetje kokend water op te laten lossen voordat je ze toe voegt aan het gerecht. Als je saffraan toevoegt aan bakken of grillen, voeg deze dan pas relatief laat toe. Zorg ervoor dat het voedsel niet te veel verwarmd wordt, want saffraan verliest zijn smaak als het te warm wordt.

Een recept met Saffraan

Een klassiek Midden-Oosters gerecht met saffraan dat je makkelijk zelf kunt maken is rijst met saffraan. Hierbij heb je de volgende ingrediënten nodig: 500g rijst, 10-12 saffraandraadjes, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel komijn, 500ml sterk gekruide bouillon, olijfolie en zout. Saffraan is essentieel om het vooral Midden-Oosters saffraanaroma te krijgen.

Verwarm in een pan wat olijfolie. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak kort. Voeg vervolgens de kruiden toe (kurkuma, kaneel en komijn), verwarm de mix en laat het even bakken. Voeg voorzichtig de saffraan toe. Nu kun je de rijst en bouillon toevoegen. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur vervolgens laag. Laat nu de rijst circa 15 minuten staan. Zet het vuur uit en dek de pan af met een deksel. Laat de rijst nog 10 minuten nagaren en roer voorzichtig door.

Zodra je rijst klaar is, serveer je de gerechten met wat olijfolie en koriander. Je kunt ook verse groenten zoals tomaat, ui of paprika toevoegen. Eet smakelijk!

Plaats een reactie