Rundvlees

Rundvlees is een heerlijk voedsel dat zacht en sappig kan zijn en dat je verschillende recepten mee kunt maken. Het is gemaakt van het magerste vleesafval van de voor- en achterkant van een rund. Het bevat veel voedingsstoffen en is daarom een populaire bron van eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Rundvlees koken

Rundvlees
 koken, bakken, grillen

Rundvlees is een voedsel dat je beter op lage temperaturen kunt koken. Kook het op een lage temperatuur gedurende een redelijke tijd om een smakelijk resultaat te bereiken. Temperatuurgidsen voor rundvlees kunnen de volgende richtlijnen aanbevelen.

 • Licht rosé of rood vlees (zoals filet mignon of bavette): 20 minuten per kilo bij een temperatuur van 70-90 °C.
 • Gemiddeld rood vlees (zoals runderstoofvlees of entrecote): 25-30 minuten per kilo bij een temperatuur van 70-90 °C.
 • Donkerder gerookt vlees (zoals rundvleesham): 30 minuten per kilo bij een temperatuur van 70-90°C.

Om ervoor te zorgen dat het vlees niet taai wordt, is het belangrijk dat je de pan warm houdt. Zorg ervoor dat alle stukken vlees dezelfde grootte hebben zoals aangegeven in het recept. Gebruik ook een vleesthermometer om de kooktijd nauwkeurig te regelen.

Rundvlees grillen

Het koken met een grill is een gemakkelijke en heerlijke manier om rundvlees te bereiden.Om ervoor te zorgen dat het vlees op de juiste temperatuur wordt gegrild, is het belangrijk dat je de juiste griltechnieken gebruikt. Meestal moet je de grill op een hogere temperatuur instellen om de kooktijd te verkorten. Voor het grillen van rundvlees, is het aan te raden om een ​​temperatuur van ongeveer 110-130 °C in te stellen.

Gebruik ook een vleesthermometer om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren. Een thermometer kan ervoor zorgen dat het vlees gaar is op het perfecte moment, waardoor het optimaal van smaak en textuur geniet. Verder is het belangrijk dat je het vlees eerst marineert om het zachter en smakelijker te maken.

Rundvlees bakken

Bakken is een andere manier om lekker rundvlees te bereiden. Bak in een koele oven ongeveer 20-30 minuten per kilo rundvlees. Voor een extra smaakvolle maaltijd is het aan te raden om voor het bakken een marinade of een saus te gebruiken. Marinades of sauzen kunnen heerlijke smaken, zoals kruiden, azijn en andere ingrediënten aan het rundvlees toevoegen.

Gebruik het juiste type bakvorm om het gemakkelijkste resultaat te krijgen. Het is belangrijk dat je een vlees thermometer gebruikt om er zeker van te zijn dat het vlees gaar is en op de juiste temperatuur. Gebruik ook wat kruiden, zoals specerijen, jeneverbes of salie om de smaak te versterken.

Voorbeeld recept van Runderstoofpotje

Runderstoofpotje is een perfecte manier om rundvlees toe te voegen aan je normale menu. Hier volgt een recept dat je kunt maken met verschillende ingrediënten die je in je keukenkast kunt vinden:

 • 1 kg runderstoofvlees
 • 3 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el olijfolie
 • 200 ml rode wijn
 • 1 el komijnpoeder
 • 1 el paprikapoeder
 • 2 el tomatenconcentraat
 • 560 g groenten (zoals wortel, courgette of paprika)
 • 2 laurierblaadjes

Verwarm de oven voor op 175° C. Hak de uien en knoflook fijn. Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de uien en knoflook op matig vuur. Voeg de runderstoofvlees toe en bak deze met de uien en knoflook aan totdat het vlees bruin wordt.

Voeg de wijn, komijnpoeder, paprikapoeder en tomatenconcentraat toe. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de groenten toe. Plaats het laurierblad boven op het vlees. Breng het mengsel aan de kook en zet het dan op matig vuur. Dek de pan af met een deksel en laat het vlees ongeveer 2 uur stoven. Gebruik eventueel een laagje water als het vlees te droog wordt.

Verwijder het laurierblad. Proef of het vlees gaar is en of er nog wat zout nodig is. Serveer het stoofpotje met een salade of vers brood.

Conclusie

Rundvlees is een lekker en gezond voedsel dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Of je het nu kookt, grillt of bakt, het is belangrijk om de juiste temperatuur en kooktijd in acht te nemen. Gebruik ook een vleesthermometer om de kooktijd nauwkeurig te regelen. En als je het vlees wat smakelijker wilt maken, kun je het het beste marineren of saus toevoegen voor meer smaak.

Plaats een reactie