Rozemarijn is een typische kruid die je veel in banketbakkerijen en restaurants tegenkomt. Het heeft een pittige smaak en een aangenaam aromatisch aroma. Het kruid draagt bij aan een veelvoud aan maaltijden, waarbij rozemarijn wordt toegevoegd aan vis, vlees, gevogelte, salades, sauzen, bijgerechten en nog veel meer. Je kunt koken, bakken en grillen met rozemarijn, en de kooktijd, baktijd of grilltijd is afhankelijk van wat je klaarmaakt. De meeste rozemarijn recepten vragen om de kruiden vooraf te marineren, of tot een pasta of poeder te vermalen, alvorens te worden toegepast bij het klaarmaken van het gerecht.
Koken met Rozemarijn
Als je met rozemarijn kookt, is het belangrijk om te weten hoe je de tijd juist gebruikt. Kook of stoom niet meer dan 10 minuten om de smaak het beste te behouden. Vrijwel alle soorten gerechten vereisen 6 tot 8 minuten kooktijd bij een middelgrote hitte voor de beste smaak. Als je de tijd verlengt, wordt de sappigheid van je gerecht aangetast en kunnen de smaken en geuren worden verdund. Het is helemaal niet moeilijk om met rozemarijn te koken. Je kunt rozemarijn bijvoorbeeld toevoegen aan je groenten als je die gaat koken of aan je saus als je die bereidt, of marinade maken voor gevogelte of vis.
Bakken met Rozemarijn
Het bakken met rozemarijn is eveneens eenvoudig en kan op verschillende manieren worden bereid. Je kunt een mix van boter en rozemarijn gebruiken om bijvoorbeeld een gezond brood mee te bakken. Voeg twee eetlepels gesnipperde rozemarijn toe aan een kopje boter en laat het mengsel enkele uren intrekken. Bak je het brood bij een hoge temperatuur dan kan je de rozemarijn al na 4 minuten toevoegen. Als je gaat bakken bij een lage temperatuur, voeg je de rozemarijn circa 8 à 10 minuten voor het einde van de baktijd toe.
Grillen met Rozemarijn
Grillen met rozemarijn is ook ideaal omdat de hete hitte gladde bladeren van de kruiden makkelijk kan veranderen in kleine bergen van smaak. Rymeer allereerst het vlees of gevogelte in olijfolie en peper en zout, en voeg dan de gesnipperde rozemarijn eraan toe. De grilltijd is hierbij belangrijk om de beste resultaten te krijgen. Als je gaat grillen bij een hoge temperatuur, voeg je de rozemarijn na 5 minuten toe aan je gerecht. Als je gaat grillen bij een lage temperatuur, voeg je de rozemarijn 6 à 8 minuten voor het einde van de grilltijd toe.
Recept met Rozemarijn
Hieronder volgt een lekker recept dat je kunt maken met rozemarijn. Dit recept voor geroosterde kipfilet en groenten is een eenvoudig maar een heerlijk gezond maaltijd waar veel smaken en aroma’s aan zitten.
Ingrediënten:
- 1,2 kg kippenfilet
- 6 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel Worcestersaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels geraspte ginger
- 3 eetlepels fijngehakte rozemarijn
- 4 grote groene paprika’s in blokjes
- 2 uien, in partjes
- 8 cherry tomaten
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/4 theelepel chilipeper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kipfilet in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Garneer met het knoflook en de fijngehakte rozemarijn. Strooi over de Worcestersaus en wrijf met je vingertoppen in. Voeg de sesamolie, gember, paprikapoeder en chilipeper toe. Roer goed en zet de schaal in de oven gedurende 25-30 minuten. Voeg de in blokjes gesneden paprika, de uien, de cherry tomaten toe aan de ovenschaal, roer alles goed door elkaar en zet nogmaals terug in de oven gedurende 25-30 minuten. Haal uit de oven en serveer direct.
Afsluiting
Hierboven heb je kunnen lezen hoe je met rozemarijn kunt koken, bakken en grillen. Verder heb je ook een lekker recept kunnen lezen met rozemarijn. Als je zelf met rozemarijn gaat experimenteren, hou hierbij dan rekening met kook- en baktijden zodat je gerecht niet te lang of te kort in de oven of op de grill staat. Zo kan je genieten van overheerlijke gerechten waarvan je de smaak van de rozemarijn nog proeft!