Roselle

Roselle, ook wel gekend als rozijnthee, is een populaire tropische plant die er al sinds de oude tijden van koninkrijken als Egypte en Babylonië wordt gekweekt. Het wordt sinds jaar en dag gekookt voor het bereiden van dranken en eetwaren. Met Roselle kun je een lekker en voedzaam gerecht klaarmaken. Het is een laag-calorisch voedingsmiddel met voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.

Soorten Roselle en Verkrijgbaarheid

Roselle
 koken, bakken, grillen

In supermarkten kun je tussen augustus en oktober Roselle tegenkomen. De twee meest voorkomende soorten Roselle zijn de Hibiscus sabdariffa en de Hibiscus macranthus. De voedingswaarde van Roselle is hetzelfde in beide soorten. Beide soorten hebben ook dezelfde smaak, maar de Hibiscus sabdariffa heeft een frisse, zoet-zure smaak. De Hibiscus macranthus heeft een meer intense smaak. Roselle zit ook in de meeste frisdranken, thee, sapjes en jams, waarvoor je het in supermarkten en speciaalzaken kunt vinden.

Koken, Bakken of Grillen met Roselle

Roselle kun je op verschillende manieren koken, bakken en grillen. Je kunt de bloemblaadjes koken of frituren om een heerlijke smaak aan je gerecht te geven. Het koken van Roselle gaat vrij gauw. De gebruikelijke kooktijd ligt tussen 4 en 10 minuten, afhankelijk van de gewenste smaak. Frituren kan meer tijd in beslag nemen omdat de bloemblaadjes eerst geroosterd dienen te worden. De baktijd van Roselle ligt tussen 8 en 15 minuten.

Grillen met Roselle gaat vrij gemakkelijk. Afhankelijk van wat het eindresultaat moet zijn kun je ervoor kiezen om de bloemblaadjes kort te grillen of langer te grillen. Kort grillen geeft je een crunchy textuur en een meer intense smaak. Maar als je er liever wat meer smaak aan geeft kun je ze langer grillen. Je kunt Roselle ook gewoon roosteren om meer smaak en aroma te krijgen.

Recept voor Roselle Pilaf

Roselle is een populaire smaakmaker voor verschillende soorten gerechten. Met het volgende recept kun je een heerlijke Roselle Pilaf klaarmaken.

Ingrediënten

 • 1 kopje quinoa
 • 2 kopjes wa ter
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel gedroogde Roselle bloemblaadjes
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, gehakt
 • 2 lenteui, in ringen
 • 2 eetlepels verse koriander, gehakt
 • 1 tomaat, in blokjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
 • Zout en peper naar smaak

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
 • Giet de quinoa over in een kom en laat deze 5 minuten staan. Spoel de quinoa af onder stromend water.
 • Breng twee kopjes water aan de kook in een steelpan. Voeg de olijfolie, Roselle bloemblaadjes, ui, knoflook, lente-ui, koriander, tomaat, laurierblaadjes en peterselie toe. Kook het geheel 5 minuten.
 • Voeg hierna de gespoonde quinoa toe aan de pan en roer om. Kook de quinoa vervolgens 10 minuten op een zacht vuur. Proef of er genoeg zout en peper aan toe is gevoegd.
 • Doe de quinoa in een ovenschaal en zet de quinoa 10 minuten in de oven. Serveer de quinoa met extra groene lente-ui, koriander en peterselie als garnering.

Voedingswaarde Roselle

Roselle bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, ijzer, magnesium, kalium, calcium en vezels. Het is ook laag in calorieën, waardoor het een gezond voedsel is om te eten. Roselle is ook een goede bron van antioxidanten, die kunnen helpen met het verminderen van de risico’s op ziektes zoals kanker, obesitas en diabetes. Roselle helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk, wat goed is voor hart- en vaatziekten. Daarnaast helpt het ook bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel.

Duurzaamheid Roselle

Roselle planten kunnen gemakkelijk geplant worden in warme klimaten, wat betekent dat er weinig water, energie of kunstmest nodig is om deze te laten groeien. Roselle is ook duurzaam omdat het biologische eigenschappen bevat waardoor het een populair ander alternatief wordt voor het bewerken van het dieet van mensen varianten in verschillende culturen. Daarnaast is er ook veel kennis over Roselle omdat het al sinds jaar en dag wordt gekweekt.

Slotsom

Roselle is een veelzijdige plant die veel voedingsstoffen, antioxidanten, vitamines en mineralen bevat voor een gezond en voedzaam dieet. Door de veelzijdige smaak kan Roselle in verschillende gerechten worden gebruikt. Door zijn eenvoudige te kweken duurzaamheidsvooruitzichten, is Roselle een kostenefficiënte manier om gezond en gevarieerd te eten. Met Roselle kun je verschillende smaken aan je maaltijd geven.

Plaats een reactie