Rookworst

Rookworst is een populaire Nederlandse worst, met een heerlijke rooksmaak. Rookworst wordt gemaakt van rundvlees, varkensvlees en/of paardenvlees. De worst is vaak gemarineerd met kruiden en ruikt dus heerlijk bij het koken, bakken of grillen. In Nederland is rookworst een traditioneel ingrediënt in tal van gerechten, zoals stamppot, snert en braden. In dit artikel lees je hoe je rookworst kunt klaarmaken voor een lekker gerecht.

Koken

Rookworst
 koken, bakken, grillen

Rookworst is een product dat al kant-en-klaar verkrijgbaar is. Je hoeft alleen nog maar te koken. Voeg de rookworst toe aan een pan met heet water en laat het 20 minuten koken. Wil je je gerecht nog wat lekkerder maken? Voeg dan ook wat kruiden toe aan het kookvocht. Uien, bleekselderij, laurier, peterselie of bijvoorbeeld een bouillonblokje. Na 20 minuten kun je de rookworst uit het kookvocht halen. Niet uit laten lekken, maar meteen serveren, want luisteren is belangrijk!

Bakken en grillen

Bakken of grillen is een heerlijke manier om rookworst in je gerecht te verwerken. Bak de rookworst aan beide kanten in een pan met wat boter of olie. De rookworst naar wens goudbruin bakken, dit duurt ongeveer 5 minuten. Of je rookworst in plakken snijden en deze aan beide kanten 5 minuten grillen. Sprenkel wat tijdens het bakken en grillen wat kruiden over de rookworst. Zorg er wel voor dat de rookworst de juiste kleur krijgt. Bak de rookworst niet te donker om te zorgen dat hij niet bitter wordt.

Een recept met rookworst

Meng ¼ kilo aardappelen, ½ kilo wortelen en 1 prei. Kook de aardappelen, wortelen en prei gaar in 10 minuten en laat het even uitlekken. Bak in een koekenpan 500 gram rookworst in wat olie of boter. Voeg de groenten toe aan de rookworst en bak het geheel nog 5 minuten mee. Serveer het gerecht met wat peper en zout.

Conclusie

Rookworst is een populair ingrediënt in Nederland. Rookworst is veelzijdig en smaakvol, het is dan ook een heerlijk ingrediënt om te koken, bakken of grillen. Let bij het koken en bakken van rookworst op de juiste kook- en baktijden. Laat de rookworst niet te lang meebakken en niet te donker worden. Volg de tips in dit artikel op en probeer vandaag nog een lekker gerecht met rookworst!

Plaats een reactie