Als je actief bent met eten en koken, dan weet je waarschijnlijk dat romaine sla een verscheidenheid van kropsla is. Romaine sla heeft een langwerpig blad met een smaak die heerlijk fris en licht bitter tegelijkertijd is. Deze karakteristieke smaak wordt steeds populairder, en romaine sla is een populaire toevoeging aan veel maaltijden.
Romaine sla is een veelzijdige groente die kan worden toegevoegd aan verschillende recepten. In tekst en een variëteit aan dressingen blijft het stevig, maar het is ook heerlijk om te bakken en te grillen, waardoor de bladeren knapperige randjes krijgen. Of je nu wil roerbakken, grillen of bakken, het is goed om te weten dat romaine sla net wat langer nodig heeft om gaar te worden dan andere groenten.
Koken van Romaine Sla
Romaine sla is heerlijk als als je het kookt. Koken geeft een weken smaak aan de blaadjes, waardoor ze meer smaak ontlenen aan de dressing of andere ingrediënten waarmee je het combineert. Het koken van romaine sla is vrij eenvoudig. Hierna staan de stappen.
- Snijd de kop romaine sla in plakjes van ongeveer 5 cm breed. Je hebt ongeveer een halve kop sla nodig. Vergeet niet de harde nerven die buiten langs de bladeren lopen te verwijderen.
- Doe de plakjes romaine sla in een vergiet. Was de sla grondig en spoel al het vuil eruit. Zet het vergiet opzij.
- Verwarm een grote koekenpan of sauspan. Voeg wat olijfolie toe. Als de olie warm is, voeg de plakjes romaine sla toe. Roerbak de sla ongeveer twee minuten, zodat de randen licht bruin worden. Voeg nog wat olijfolie toe als je denkt dat nodig is.
- Giet ongeveer 100 ml kokend water bij de sla. Breng de inhoud aan de kook. Als het water kookt, reduct het vuur en laat het 5 tot 8 minuten pruttelen. Zorg ervoor dat er voldoende water in de pan blijft. Als het te snel wegkookt, voeg dan wat kokend water toe.
- Haal de pan van het vuur als de sla gaar is. Giet de sla af in een vergiet. Laat de sla afkoelen en giet de oven uit.
Bakken van Romaine Sla
Romaine sla is ook lekker om te bakken. Bakken geeft een heerlijk knapperig randje aan de bladeren, waardoor de salade nog lekkerder wordt. Bakken duurt iets langer dan koken, gezien romaine sla langere baktijden nodig heeft om een knapperig randje te krijgen. Je gaat als volgt te werk.
- Verwarm je oven voor op 230 graden.
- Snijd de romaine sla in plakjes van ongeveer 5 cm. Verwijder de harde nerven die aan de bladeren lopen, en was de sla grondig.
- Neem een ovenschaal en doe hier een laagje olijfolie in. Voorboor de schaal en leg de plakjes romaine sla erin. Voeg eventueel wat peper, zeezout of knoflookpoeder toe.
- Bak de sla 25 minuten in de oven, of totdat de randen goudbruin zijn. Haal de schaal uit de oven en giet de sla in een vergiet om af te laten koelen.
Grillen van Romaine Sla
Het grillen van romaine sla klinkt misschien vreemd, maar is eigenlijk heel lekker. Met grillen krijgen de blaadjes een heerlijke rooksmaak, wat een intense smaak geeft. Hierna staan de stappen die je kunt volgen om romaine sla op de barbecue te grillen.
- Snijd de romaine sla in plakjes van ongeveer 5 cm. Verwijder de harde nerven die aan de bladeren lopen en was de sla grondig.
- Verwarm je barbecue. Neem een braadslee en vul deze met een laagje olijfolie. Plaats de plakjes romaine sla op de braadslee en voeg eventueel peper, zeezout of knoflookpoeder toe.
- Leg de braadslee op de barbecue en sluit de deksel. Laat de sla 8 minuten grillen. Roer de sla af en toe om.
- Haal de braadslee van de barbecue en verplaats de sla naar een vergiet om af te laten koelen.
Een recept
De volgende salade met romaine sla is lekker op zijn eigen, of je kunt het combineren met een tonijnreepjes of hardgekookte ei.
Geroosterde Romaine Salade
- 1 krop romaine sla
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 kleine rode ui, fijngehakt
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels geraspt Parmezaans kaas
Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd de krop romaine sla in plakken van 5 cm. Doe de plakjes romaines in een ovenschaal en voeg de olijfolie, knoflook, rode ui, Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Meng alles goed, zodat de olijfolie goed verdeeld over de romaine sla. Bak de sla 30 minuten in de oven, of totdat de randen lichtbruin zijn. Voeg als laatste de geraspte Parmezaanse kaas toe, en bak nog 5 minuten. Haal de schaal uit de oven en serveer direct.
Met romaine sla kun je dus op verschillende manieren recepten klaarmaken. Of je kiest ervoor om te koken, bakken of grillen, je krijgt steeds een heerlijk resultaat. Ondanks de langere tijdsduur die romaine sla nodig heeft om gaar te worden, is de extra smaak zeker het wachten waard. Wil je meer weten over romaine sla? Probeer dan eens een van bovenstaande recepten!