Rode Rijst

Rode rijst is een rijstsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en van tijd tot tijd in veel gerechten wordt gebruikt. De rijst wordt gezuiverd en geschild om een goudbruine kleur te krijgen, waarna het verschillende smaken en texturen aan een maaltijd kan toevoegen. Rode rijst heeft niet hetzelfde niveau van glycemische index (GI) als gewone tarwe- of zetmeelrijst en is veel makkelijker te verteren. Het is een populaire keuze voor mensen met diabetes, IBS en andere spijsverteringsaandoeningen die er baat bij hebben om gerechten te maken met lage GI-rijst.

Hoe te koken, bakken of grillen met rode rijst

Rode rijst
 koken, bakken, grillen

Hoewel rode rijst meestal wordt gekookt, heeft het ook de eigenschappen van bevroren voedingsmiddelen die het ideaal maken om in verschillende gerechten te verwerken. Rode rijst is makkelijk te bereiden onder verschillende warmtebronnen, waardoor het een veelzijdige manier is om toevoegingen aan elk gerecht mogelijk te maken. Het isbvakbekend dat de meeste rijstsoorten ongeveer 10 tot 20 minuten kooktijd nodig hebben, wat trouwens ook geldt voor rode rijst. Hoewel de meeste kant-en-klare rode rijstsoorten kant-en-klare opties hebben die sneller te bereiden zijn, moet je desondanks wel kooktijd in acht nemen als je rode rijst wilt koken, bakken of grillen.

Bij het koken van rode rijst adviseren voedingsdeskundigen om altijd 2 delen water of bouillon te gebruiken voor 1 deel rode rijst. Voeg de rode rijst toe aan de kookvocht en voeg naar smaak kruiden zoals peper,uit,komijn,versgehakte knoflook of gember toe. Zorg ervoor dat de rijst goed blijft roeren om te voorkomen dat het aan de onderkant van de pan brandt. Voeg, als je wilt, 1 eetlepel olijfolie toe als extra vet. Het is belangrijk om niet te veel vet of andere voedingsmiddelen toe te voegen aan de rijst omdat de rijst dan plakkerig en papperig kan worden.

Als de kookvocht kookt, zet je de hitte laag en laat je de rijst ongeveer 15 minuten koken of totdat alle kookvocht is opgenomen. Als je rode rijst klaar is, gebruik je dan een vork om de rijst te mixen, zodat de mi van de rijst beter vermengd is met het kookvocht. Als de rijst klaar is, kan het direct worden gebruikt in het gerecht of kan je het weer invriezen.

Hoewel rode rijst meestal wordt gekookt, kun je het ook in andere gerechten toevoegen. Veel koks maken gerechten met gebakken rode rijst, waarbij je 1 eetlepel olijfolie of ander smaakmakers toevoegt aan de rijst in een warm gefrituurd pan. Bak de rijst gedurende ongeveer 3-5 minuten, roer de ingrediënten regelmatig met een houten lepel. Als de rijst bijna gaar is, kan je de gebakken rode rijst gebruiken en in elk gerecht dat vervolgens wordt gemaakt.

Recept: Rode rijst salade

Rode rijst is een eenvoudig ingrediënt dat smaak en textuur aan veel gerechten kan toevoegen. De volgende rode rijst salade recept is een gezond en lekker gerecht dat je kan maken met rode rijst. De rijst is een perfecte aanvulling op de salade omdat het een verscheidenheid aan kleuren, texturen en smaken toevoegt.

Ingrediënten:

  • 1 kopje rode rijst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zwarte peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gehakt
  • 3 tomaten, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels korianderbladeren, fijngehakt
  • 1 kopje kidneybonen uit blik

Bereidingswijze:

Breng in een pan 2 kopjes water aan de kook en voeg de rode rijst en komijnpoeder toe. Zet het vuur laag en laat de rijst ongeveer 15 minuten koken of totdat alle kookvocht is opgenomen.

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ui toe, bak de ui ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan de gekookte rijst en tomaten toe, bak 2-3 minuten mee, breng op smaak met zwarte peper en zout. Voeg de kidneybonen uit blik toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de koriander toe en roer de ingrediënten goed door elkaar. Haal de rode rijstsalade van het vuur en laat de rode rijstsalade afkoelen. Je kunt het gerecht opdienen als een salade als bijgerecht of gewoon als lunch.

Conclusie

Rode rijst is een veelzijdige rijstsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Het heeft een lage glycemische index en is veel makkelijker te verteren. Rode rijst kan op verschillende manieren worden bereid, waaronder koken, bakken en grille. Hoewel rode rijst meestal wordt gekookt, kan het ook in andere gerechten worden gebruikt. Bij het koken van rode rijst adviseren voedingsdeskundigen om altijd 2 delen water of bouillon te gebruiken voor 1 deel rijst. De gebruikelijke kooktijd voor rode rijst is ongeveer 15 minuten. Door rode rijst toe te voegen aan gerechten dat je in de keuken maakt, voeg je een lekkere, voedzame smaak toe aan de maaltijd.

Plaats een reactie