Rode rijst

Rode rijst is een basisrijstsoort die het hele jaar door verkrijgbaar is. Het is een rijstsoort die bestaat uit getoverde gersten. Het wordt ook wel boekweitrijst genoemd en heeft een knapperigere structuur dan andere rijstsoorten. Rode rijst wordt gezien als een gezondere optie dan witte rijst en heeft veel voedingsstoffen die onder andere vitamine B, calcium, ijzer, koper, magnesium en vezels bevatten.

Rode rijst is heerlijk als basis voor een maaltijd. Het is ook een veelzijdige ingrediënt. Je kunt het koken, bakken en grillen. Het is een perfecte toevoeging aan veel gerechten. Zo is rode rijst heerlijk met gebakken groenten of met een saus. Hieronder staan tips voor het koken, bakken en grillen van rode rijst.

Koken van rode rijst

Rode rijst
 koken, bakken, grillen

Het koken van rode rijst is vrij eenvoudig. Neem 1 kop rode rijst en 3 koppen water. Breng het water aan de kook en voeg de rijst toe. Breng de rijst aan de kook en laat deze ongeveer 25-30 minuten koken totdat het water is verdampt en de rijst gaar is. Hierna kun je de rijst serveren met je favoriete gerecht.

Bakken van rode rijst

Het bakken van rode rijst is ook gemakkelijk. Neem 200 gram rode rijst en voeg deze toe aan 2 eetlepels olie. Bak vervolgens de rijst een paar minuten op hoge temperatuur. Voeg vervolgens 2 eetlepels sojasaus toe en laat het verder bakken totdat de rijst lichtbruin en krokant is. Serveer warm met je favoriete gerecht.

Grillen van rode rijst

Het grillen van rode rijst is ook lekker. Neem 300 gram rode rijst en voeg deze toe aan 2 eetlepels olijfolie. Roer goed en voeg vervolgens 2 eetlepels gember, knoflook, lente-uitjes, komijnzaad en chilipeper toe. Meng alles goed en voeg vervolgens 2 eetlepels tamari, ketjap of sojasaus toe. Verwarm je grillpan op middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en grill deze ongeveer 5 minuten. Serveer deze heerlijke rode rijst warm met je favoriete gerecht.

Relish gemaakt van rode rijst

Rode rijst is niet alleen heerlijk als basis voor een maaltijd, maar ook als topping. In plaats van te mengen met saus, kun je ook een relish maken van rode rijst. Om deze heerlijke relish te maken, heb je 200 gram rode rijst, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepels Worcestershire-saus, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel azijn en peper en zout naar smaak nodig.

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de rijst toe. Bak de rijst een paar minuten totdat deze lichtbruin en krokant is. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed. Laat de relish afkoelen en voeg deze als topping toe aan je favoriete gerecht of salade. Geniet van deze heerlijke relish gemaakt van rode rijst.

Rode rijst is een veelzijdige rijstsoort die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Je kunt het koken, bakken of grillen. Door de knapperige structuur krijgt het makkelijk smaak en is het een perfecte basis voor veel verschillende gerechten. Je kunt rode rijst ook gebruiken om een heerlijke relish te maken. Geniet van al het heerlijks dat Rode rijst te bieden heeft!

Plaats een reactie