Risotto

Wat is risotto?

Risotto
 koken, bakken, grillen

Risotto is een Italiaans gerecht dat gemaakt wordt van rijst en gecombineerd met groenten, vlees, vis of kaas. Het is een veelzijdige maaltijd die gemakkelijk en snel te bereiden is. Risotto gaat vaak gepaard met wat witte wijn en meestal wordt het geserveerd als een voorgerecht.

Risotto kan op verschillende manieren worden bereid, maar het basisrecept is altijd hetzelfde. Rijst wordt samengevoegd met verschillende ingrediënten die kunnen variëren van groenten, vlees, vis of kaas. De ingrediënten worden samen met de rijst gekookt in een pan met wat boter en olijfolie.

Koken met Risotto

Het koken van Risotto komt neer op een paar eenvoudige stappen. Eerst wordt de rijst gekookt, hij moet tien tot twaalf minuten koken in kokend water, afhankelijk van het type rijst. Voeg dit toe aan een kookpan met wat boter en olijfolie en voeg vervolgens al je gekozen ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar, om de ingrediënten goed met elkaar te vermengen en de rijst gaar te krijgen. Laat dit allemaal ongeveer 15-20 minuten koken en het resultaat is jouw heerlijk Risotto in no-time.

Risotto recepten

Er zijn verschillende recepten waarin gemakkelijk Risotto kan worden gebruikt. Een van de meest populaire recepten is Parmaham-Risotto. Om deze te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 gram risotto
  • 150 gram Parmaham, in dunne reepjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram boter
  • 2 fijngesneden sjalotten
  • 150 ml droge witte wijn
  • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • Versgemalen peper en zout naar smaak

Stappenplan

1. Verwarm de olijfolie en de helft van de boter in een ruime kookpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden sjalotten toe en roer goed. Kook voor 2-3 minuten en voeg de risotto toe.

2. Roer de risotto goed door de sjalotten en de olie en laat dit 2-3 minuten meebakken. Voeg de witte wijn toe en roer goed. Laat de wijn 2-3 minuten inkoken.

3. Voeg een lepel bouillon toe en roer door. Laat de rijst 10-12 minuten sudderen en voeg steeds een lepel bouillon toe. Roer steeds goed door.

4. Voeg na 10-12 minuten de gesneden Parmaham en de andere helft van de boter toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat nogmaals 5 minuten sudderen.

5. Voeg de parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak toe. Roer dit goed door elkaar en laat nogmaals 5 minuten sudderen.

6. Serveer de risotto in hoge kommen en garneer met de resterende parmezaanse kaas.

Bijgerechten met Risotto

Risotto staat vooral bekend om het feit dat het een compleet gerecht op zichzelf is. Toch is er ook genoeg diversiteit aan heerlijke bijgerechten die goed passen bij Risotto. Denk hierbij aan groenten zoals asperges, champignons of courgette. Ook een salade of een frisse dressing maken de maaltijd compleet.

Conclusie

Risotto is een veelzijdige maaltijd die gemakkelijk en snel te bereiden is. Het komt in veel verschillende recepten voor waaronder de populaire Parmaham-Risotto. Er zijn eenvoudige stappen nodig om deze maaltijd met succes te koken en je kunt er ook eindeloos variëren met ingrediënten.

Het koken van Risotto is altijd een heerlijk kookavontuur, waar je zeker van zult genieten. Kies de ingrediënten die jij lekker vind, zet het vuur aan en je bent klaar om te genieten van een heerlijk stomende pan Risotto. Eet smakelijk!

Plaats een reactie