Rijstvellen

Rijstvellen zijn een populaire ingrediënt in veel Aziatische gerechten. Ze zijn gemaakt van gekookte griesmeel die vervolgens in dunne vellen gestoomd of gefrituurd worden. Rijstvellen zijn een knapperig, vezelrijk ingrediënt dat heerlijk is bij zowel zachte als hartige gerechten. Rijstvellen zijn de laatste jaren steeds meer gaan opkomen in populaire kookstijlen van over de hele wereld, waardoor ze steeds breder beschikbaar zijn.

Koken van Rijstvellen

Rijstvellen
 koken, bakken, grillen

Rijstvellen zijn relatief eenvoudig te koken. Als je geen rijstvellen op de markt kunt vinden, kun je meestal ook kant-en-klare rijstvellen in de supermarkt vinden. Ze zijn verkrijgbaar in groottes van 1.2 cm tot 6 cm. Gebruik, afhankelijk van het gerecht, de grootte die je nodig hebt.

De kooktijd van rijstvellen varieert sterk, afhankelijk van de grootte. Dunne rijstvellen worden doorgaans korter gekookt dan dikke, terwijl de grote exemplaren langer koken dan de kleinere. Zorg ervoor om de nootjes van de bakpan regelmatig te schudden om aanbranden te voorkomen.

Voor kleinere rijstvellen kun je een kooktijd van 3-7 minuten gebruiken, terwijl grote rijstvellen een kooktijd hebben van 7-15 minuten. Zodra de rijstvellen zacht genoeg zijn maar nog steeds het juiste ‘bite’ hebben, zijn ze klaar en kun je ze uit het water halen.

Bakken/grillen van Rijstvellen

Rijstvellen kunnen ook gebakken of gegrild worden. Dit is een geweldige manier om voor elke gelegenheid een verfijnd gerecht te maken. Bakken en grillen van rijstvellen is een relatief eenvoudig proces.

Om rijstvellen op de ovenplaat te bakken, zorg er eerst voor dat de oven voorverwarmd is tot ongeveer 200 graden Celsius. Leg de rijstvellen op de ovenplaat met een beetje olie of boter om aanbranden te voorkomen. Bak de rijstvellen gedurende ongeveer 5-10 minuten. Schud regelmatig de nootjes om verbranden te voorkomen.

Om rijstvellen op de barbecue of in de pan te grillen, gebruik een medium tot hoge hitte. In het algemeen gebruik je ongeveer 2-3 minuten per kant. De rijstvellen moeten knapperig worden. Vergeet niet om regelmatig te roeren, om aanbranden te voorkomen.

Recept voor Rijst vegetarische loempia’s

Dit gerecht is perfect voor een feestmaal, zowel heerlijk als gezond.

Ingrediënten:

– 200 g rijstvellen
– Olijfolie
– 2 stengels prei
– 1 ui
– 1 wortel
– 150 g champignons
– 75 g miso pasta
– 1 rode peper
– 1 eetlepel geraspte gember

Bereidingswijze:

1. Gebruik een grote kom warm water en voeg de rijstvellen toe. Laat ze 10 minuten in het water staan.

2. Verwarm een wokpan op middelhoog vuur en voeg twee eetlepels olijfolie toe.

3. Gooi de prei, ui, wortel en champignons in de pan. Bak gedurende 5-7 minuten, of totdat de groenten zacht zijn aanvoelen.

4. Neem een andere kom en voeg de miso, de rode peper en de geraspte gember toe. Voeg een theelepel zout toe en meng alles met een lepel.

5. Haal de rijstvellen uit het water en dep ze licht met papier om droog te maken.

6. Neem een linzen- of wokpannenspatel en leg het op de rijstvellen.Voeg een halve eetlepel van het miso-mengsel toe. Rol de rijstvellen stevig op en plaats ze in de wokpan.

7. Bak de loempia’s aan alle kanten gedurende 5 minuten.

8. Serveer de loempia’s met een gewenste saus.

Rijst vegetarische loempia’s zijn een heerlijk gerecht waarin rijstvellen op een lekkere en gemakkelijke manier verwerkt kunnen worden. Door koken, bakken of grillen kunnen er tal van lekkere gerechten gemaakt worden met de verschillende rijstvellen. Zorg er dus voor dat je de juiste hoeveelheiden rijstvellen gebruikt, en dat ze op de juiste manier klaar gemaakt worden, om het beste resultaat te halen.

Plaats een reactie