Rijstvellen

Rijstvellen zijn dunne rijstpapiervellen die vaak worden gebruikt voor het maken van diverse gerechten, zoals spring rolls, loempia’s en krokante wraps. Rijstvellen zijn makkelijk te gebruiken en hebben een heerlijke knapperige smaak. Rijstvellen kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals koken of bakken.

Koken van Rijstvellen

Rijstvellen
 koken, bakken, grillen

Het koken van rijstvellen is erg eenvoudig. Je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig. Neem ronde of rechthoekige rijstvellen, koud water en een kom. Vul de kom met water en dompel de rijstvellen hierin. Laat de rijstvellen enkele minuten weken in het water om ze te laten zwelgen. Omdat de rijstvellen erg dun zijn, duurt het maar enkele minuten voordat ze zacht zijn. Hou de vellen in het water terwijl je ze vult met het gewenste vulling en vouw of rol de rijstvellen stevig op.

Bakken van Rijstvellen

Rijstvellen kunnen ook worden gebakken. Om rijstvellen te bakken, heb je wat olie nodig. Neem wat olie en warm deze op in een koekenpan. Wanneer de olie warm is, doe je de rijstvellen in de koekenpan en bak je de vellen aan de onderkant goudbruin. Haal de vellen uit de koekenpan en vul ze met je gewenste vulling. Vouw of rol de rijstvellen stevig dicht om te voorkomen dat de inhoud niet naar buiten komt. Neem dezelfde koekenpan en verwarm nog wat olie. Bak de rijstvellen aan beide kanten fijn goudbruin. Haal uit de koekenpan en serveer.

Grillen van Rijstvellen

Je kunt ook rijstvellen grillen om ze een extra krokante textuur te geven. Verwarm de barbecue en verdeel de rijstvellen in verschillende porties. Vet de vellen kort aan beide kanten in en plaats ze op de barbecue. Bak op beide kanten 2-3 minuten op matig vuur. Wanneer de vellen aan beide kanten mooi goudbruin zijn, haal je ze van de barbecue. Laat de rijstvellen nog even liggen om te laten afkoelen. Vul vervolgens de rijstvellen met de gewenste vulling en vouw of rol de vellen stevig dicht.

Recept: Gevulde Rijstvellen

Voor het bereiden van gevulde rijstvellen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 12 rijstvellen
  • 300 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels zoete puntpaprika
  • 2 eetlepels olie
  • Snufje peper en zout

Om de gevulde rijstvellen te bereiden, verwarm je de olie in een wok en fruit hierin de ui en knoflookpoeder. Voeg vervolgens de kipfilet toe en bak deze circa 5 minuten. Voeg nu de paprikapoeder, puntpaprika, peper en zout toe en roerbak alles nog circa 3 minuten. Haal de kip uit de wok en laat afkoelen. Vul de afgekoelde rijstvellen met een eetlepel van de kipvulling. Vouw of rol de rijstvellen stevig op en verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Bak de gevulde rijstvellen aan beide kanten circa 3 minuten. Serveer met wat atjar of sojasaus als je dat lekker vindt.

Plaats een reactie