Rijstnoedels

Rijstnoedels zijn een populaire vezelhoudende en smaakvolle oosterse ingrediënt dat tegenwoordig wordt gebruikt in een breed scala van gerechten. Drie soorten rijstnoedels worden veel gebruikt: ongekookt dieet, ongekookt Mihoen en gekookt zwarte rijstnoedel. De eenvoudigste en meest verspreide vorm van rijstnoedels zijn ongekookt dieetnoedels, die traditioneel gemaakt zijn van gemalen tarwe. Deze noedels kunnen worden gebruikt in bijna ieder gerecht dat nodig heeft dikke, stevige noedels. Ze kunnen worden gekookt en gebruikt als tafelvoeding of gebruikt worden in salades, soepen of sauzen. Net als veel soorten noedels, kunnen rijstnoedels verschillende bereidingen ondergaan, zoals koken, bakken en grillen.

Koken van rijstnoedels

Rijstnoedels
 koken, bakken, grillen

Als je rijstnoedels kookt, zijn er meerdere manieren waarop je de ingrediënten klaar kan maken, afhankelijk van wat je lekker vindt. De meeste noedelsoorten vereisen alleen maar dat de noedels een paar minuten in heet water gekookt wordt voordat u het gerecht klaar maakt. Let echter op dat rijstnoedels snel kunnen worden gezwollen en even snel weer kunnen inkrimpen als je de verkeerde kookhouding volgt. Controleer daarom geregeld de noedels tijdens het koken. Als de noedels te gaar zijn, giet je ze af en voeg je er een scheut koud water aan toe voordat je het gerecht verder klaar maakt.

Bakken van rijstnoedels

Er zijn veel verschillende gerechten die je met rijstnoedels kan maken. Hoewel veel gerechten met noedels traditioneel klaargemaakt worden door het koken van de ingrediënten, kun je rijstnoedels ook bakken om nieuwe smaken en texturen te creëren. Om rijstnoedels te bakken, voeg je eerst klein gesneden groenten, vis, vlees of ei toe aan de noedels. Gebruik vervolgens wat olijfolie of plantaardige olie om de ingrediënten te bedekken en voeg een kleine hoeveelheid water toe om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken. Bak de ingrediënten gedurende twintig tot dertig minuten op hoog vuur en voeg vlak voordat je klaar bent, wat kruiden toe om de smaak te versterken.

Grillen van rijstnoedels

Als je op zoek bent naar een smaakvolle manier om rijstnoedels klaar te maken, dan is grillen een mogelijkheid. Om de ingrediënten te grillen, voeg je de verdeelde noedels toe aan een voorverwarmde en met olie bevochtigde grillplaat. Voeg vervolgens kleine stukjes groenten, vis of vlees toe aan de rijstnoedels en hussel alles goed om. Laat de ingrediënten ongeveer twintig minuten grillen. Controleer af en toe of de ingrediënten niet aanbakken en voeg als het nodig is wat extra olie toe. Voeg als laatst wat kruiden toe en hussel alles nogmaals voor een meer intense smaak.

Scampi-rijstnoedels recept

Rijstnoedels hoeven niet alleen traditioneel te worden klaargemaakt, ze kunnen ook worden gebruikt in andere gerechten voor een smaakvol resultaat. Een eenvoudig scampi-rijstnoedels gerecht is een ideale manier om rijstnoedels op een vernieuwende manier te serveren. Hieronder volgt een recept voor het bereiden van 4 personen:

  • 400 gram scampi’s
  • 400 gram rijstnoedels
  • 2 uien
  • 2 el olijfolie
  • 2 el limoensap
  • Knipperlap (optioneel)

Verwarm een diepe pan of wok en voeg de olijfolie en ui toe. Laat de ui 5 minuten sudderen op een middelhoog vuur. Voeg de scampi’s toe aan de pan, samen met het limoensap. Laat de ingrediënten nog ongeveer 3 minuten koken, voeg de rijstnoedels toe en hussel alles zodat alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Kook de rijstnoedels vervolgens nog 3-4 minuten en voeg eventueel wat knipperlap toe voor extra smaak. Hussel alles door elkaar en voeg naar smaak wat extra limoensap toe. De scampi-rijstnoedels is klaar om te serveren.

Rijstnoedels zijn een smaakvolle en voedzame oosterse ingrediënt die veel in verschillende gerechten voorkomt. Het kan worden gekookt, gebakken en gegrilld en wordt voornamelijk gebruikt als tafelvoeding, salades, soepen, sauzen en andere warme maaltijden. De bereidingstijden zijn afhankelijk van de gebruikte techniek en kunnen sterk variëren. Gebruik bovenstaand recept om scampi-rijstnoedels te serveren aan je gasten voor een lekkere maaltijd.

Plaats een reactie