Provençaalse rijst

Provençaalse rijst wordt vaak gegeten als een maaltijd met smaakvolle kruiden, groenten en vlees. Het bereiden van deze smaakvolle rijst is niet moeilijk. Maar je moet de juiste technieken, kooktijden en toevoegingen kennen om het volledige smaakpotentieel te bereiken.

Koken van Provençaalse rijst

Provençaalse rijst
 koken, bakken, grillen

Om Provençaalse rijst correct te koken is het belangrijk de gepaste kooktijden te kennen. Voor het maken van de perfecte kom rijst heb je ongeveer twintig minuten nodig. Het is belangrijk om de rijst af te dekken terwijl je het kookt. Hierdoor zal deze zacht en pluizig worden.

Je kan de rijst koken in water, maar je kan ook kiezen voor een bouillon. Hiervoor heb je twee kopjes Provençaalse rijst nodig en zes kopjes bouillon. Je brengt het water of de bouillon aan de kook. Breng vervolgens de rijst aan en kook alles samen onder deksel tot het volledig gaar is.

Voor een licht geurende en smaakvolle rijst adviseren we je kruiden toe te voegen. Je kan kruiden zoals oregano en tijm toevoegen. Dit zal je maaltijd lekkerder maken.

Bakken van Provençaalse rijst

Provençaalse rijst kan ook gebakken worden in boter of olijfolie, waardoor het een unieke smaak krijgt. Voordat je met bakken begint moet je de rijst eerst afgieten. Voeg vervolgens de boter of olijfolie toe en bak de rijst op hoog vuur tot het gaar is.

Drijf bakken is een andere manier om Provençaalse rijst te bereiden. Begin de rijst te bakken in een klein beetje olijfolie. Voeg vervolgens lekkere groenten en kruiden toe. Breng als laatste twee kopjes water aan de kook. Laat vervolgens de pan bedekt voor twintig minuten staan, tot de rijst gaar is.

Grillen van Provençaalse rijst

Het grillen van Provençaalse rijst is iets wat vaak wordt vergeten, maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Alles wat je nodig hebt is twee kopjes rijst, een eetlepel olijfolie en wat kruiden. Verwarm je grill en voeg wat olijfolie toe. Voeg de rijst toe en de kruiden. Roer vervolgens de rijst om de kruiden te verdelen. Grill de rijst ongeveer tien minuten tot hij gaar is.

Recept voor Provençaalse rijst

Provençaalse rijst met groenten is een gemakkelijk te maken maaltijd vol met lekkere kruiden en groenten.

Ingrediënten

 • 300 g Provençaalse rijst
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 uien, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 g sperziebonen
 • 100 g champignons
 • 2 tomaten, fijngehakt
 • 4 eetlepels gehakte tijm

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Was de rijst en laat druppen.
 3. Giet de rijst af en laat in een schaal.
 4. Voeg de olijfolie toe, uien, knoflook, sperziebonen, champignons, tomaten en tijm aan de rijst. Meng alles goed.
 5. Laat alles voor twintig minuten bakken in de oven tot de Provençaalse rijst gaar is.
 6. Serveer de rijst warm.

Samenvatting

Provençaalse rijst is een smaakvolle en lekker geurende rijst. Het koken, bakken en grillen van deze rijst is gemakkelijk en met de juiste technieken krijg je een perfect resultaat. Je kan de Provençaalse rijst bereiden met verschillende ingrediënten, zoals groenten, kruiden en vlees. Voor een gemakkelijk en smaakvol gerecht kan je Provençaalse rijst bereiden met groenten. Algemene tips voor het maken van Provençaalse rijst zijn afdekken tijdens het koken, kruiden toevoegen en even laten staan. Als je deze technieken toepast, zul je elke keer een heerlijke rijstmaaltijd op tafel zetten.

Plaats een reactie