Postelein

Postelein, ook wel Portulace genoemd, is een veelvoorkomende groente die heerlijk is om te koken, bakken of grillen. Het is een bladgroente met smaakvolle, stevige en sappige bladeren, die makkelijk te verwerken is in een groot aantal gerechten. Postelein heeft een heerlijke zoete smaak en een prikkelende naar mosterdachtige bite en is verrassend veelzijdig voor een groentesoort. Met Postelein kunnen makkelijk en snel vele lekkere gerechten worden bereid.

Koken van Postelein

Postelein
 koken, bakken, grillen

Postelein is makkelijk te koken. Het is bijvoorbeeld erg lekker in salades. Voor het koken van Postelein worden de stelen verwijderd, waarna de bladeren worden gewassen en in dunne strips gesneden. Daarna kan de Postelein in kokend water worden gegooid en zo’n 5 tot 10 minuten worden gekookt. Gerechten met Postelein worden over het algemeen best meteen geserveerd. Voeg als laatste een vinaigrette toe van olijfolie, wat limoensap en wat peper en zout naar smaak. Op deze manier krijgt de Postelein het beste tot zijn recht.

Bakken van Postelein

Ook Postelein is makkelijk te bakken. Omdat het zo smaakvol is, is het heerlijk in quiches, omeletten, frittata’s en andere bakgerechten. Voordat je Postelein gaat bakken, is het belangrijk om de groente goed te wassen. Dan kunnen de bladeren worden gesneden, kort gestoofd in wat olijfolie of andere plantaardige olie, samen met wat knoflook en peper en zout naar smaak. Voeg als laatste wat citroensap toe. Bak de Postelein zo’n 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Dit zorgt ervoor dat de Postelein knapperig-zacht en sappig blijft.

Grillen van Postelein

Postelein kun je ook heerlijk grillen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de Postelein goed voorbereid. Was de Postelein goed en snijd deze in dunne plakjes. Besprenkel deze met wat olijfolie, wat knoflook, peper en zout naar smaak en wat citroensap. Laat de Postelein een halfuur in een kom rusten. Leg de plakjes Postelein vervolgens op een stuk aluminiumfolie en vouw de randen goed dicht. Leg de aluminiumfolie op de barbecue en grill de Postelein zo’n 8 tot 10 minuten. Omdat je de Postelein goed hebt ingesmeerd met olie en knoflook, bakt deze goudbruin aan en krijgt het lekker veel smaak.

Recept met Postelein

Om het beste resultaat met Postelein te bereiken, is een lekker recept met Postelein zeker aan te raden. Een simpel maar smaakvol recept met Postelein is bijvoorbeeld Crispy Postelein met aardappelen en feta. Hiervoor heb je nodig 200 gram Postelein, 500 gram kruimige aardappelen, 200 gram feta, 2 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook, peper en zout en optioneel wat citroensap. Begin met het schillen en snijden van de aardappelen in kleine blokjes. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Kook ondertussen de aardappelblokjes 10-12 minuten en giet ze af. Breng ze vervolgens op smaak met wat olijfolie, peper en zout en leg de aardappelen in een ovenschaal. Was intussen de Postelein en snijd deze in plakjes. Pers de knoflook uit en meng de knoflook met wat olijfolie en wat peper en zout en optioneel wat citroensap. Verdeel de Posteleinplakjes over de aardappelblokjes en giet het knoflookmengsel eroverheen. Verkruimel vervolgens de feta over de bovenkant en zet de ovenschaal 10-12 minuten in de oven. Serveer de ovenschotel met wat verscitroensap als garnering.

Dit recept is een lekker gerecht met Postelein. Het combineert perfect de heerlijke zoete smaak van de bloemkoolachtige groente met het zoute van feta en de knapperige bite van de aardappelen. De kook- en baktijden zoals hierboven beschreven, helpen de groente optimaal tot zijn recht te laten komen.

Plaats een reactie