Polderhoen

Polderhoen is een heerlijk en geliefd gerecht vanuit Nederland. Het wordt toegevoegd aan tal van mengsels en gerechten, met of zonder groenten. Het is lekker sappig, zacht en malse vlees. Polderhoen is een echte smaakmaker voor haar kruidige smaak, malsheid en textuur. Polderhoen kan gekookt, gebakken of gegrild worden, afhankelijk van de bereidingswijze.

Koken met Polderhoen

Polderhoen
 koken, bakken, grillen

Polderhoen staat mooi in de schotel, je kunt het klaarmaken op vele verschillende manieren. Er zijn tal van recepten om te koken of te bakken. Als je het kookt, is het belangrijk om de juiste kooktijden te kiezen. Als je Polderhoen kookt, is het belangrijk dat je het op een lage temperatuur houdt. Het moet meerdere keren worden gekookt en het is raadzaam om te beginnen met koken op lage temperatuur (tot maximaal 60⁰C) en het daarna pas op hoge temperatuur te koken.

Het duurt ongeveer 30-40 minuten om Polderhoen helemaal gaar te krijgen. Als je ruimte hebt, kun je een thermometer gebruiken om de temperatuur van het vlees te controleren. Als je dat doet, moet je ervoor zorgen dat het vlees minstens 80⁰C heeft bereikt. Als je het vlees gaar krijgt, haal je het dan van het vuur. Hou het in gedachten dat het door het bestaande malsheid veel sneller gaar zal zijn dan je zou verwachten. Wacht ongeveer 5 minuten voordat je het vlees serveert.

Bakken met Polderhoen

Bakken is een geschikte manier om Polderhoen te bereiden. Als je bakt, moet je de oven op 180⁰C zetten. Met dit bakken kan het vlees binnen 20 minuten klaar zijn. Verwarm de oven altijd van tevoren, zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Als je het vlees bakt, is het belangrijk dat je er boter of margarine op giet, zodat het vlees mals en sappig blijft. Je kunt ook wat kruiden toevoegen om meer smaak te geven. Roer de boter of margarine en kruiden goed door het vlees.

Leg het vlees in een ovenschaal, plaats de schaal in de oven en laat het 15 minuten staan. Verzin er na deze 15 minuten de ovenschaal uit en keer het vlees eens om om ervoor te zorgen dat het niet aan de bodem plakt. Bak het vlees nog eens 10 minuten. Nogmaals controleer of het vlees gaar is en serveer het dan.

Grillen met Polderhoen

Polderhoen is ook lekker als je het klaarmaakt door het te grillen. Grillen geeft het vlees een smaakvolle, verfijnde smaak. Het is belangrijk dat de stukken vlees voor het grillen eerst worden afgespoeld. Verwarm vervolgens de grill, zodat hij goed heet is. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie over het vlees en verdeel deze over alle stukken. Vul een bakje met wat kruiden, zoals gedroogde oregano of gedroogde tijm. Voeg een beetje zout en peper toe en meng dit door elkaar. Strooi de kruiden over het vlees.

Leg vervolgens het vlees op de hete grill en sluit de klep. Laat het vlees gedurende ongeveer 5-10 minuten aan elke kant grillen. Controleer of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als je zeker weet dat het gaar is, haal het dan van de grill en laat het 5 minuten rusten, zodat het vlees langer mals en sappig blijft. Serveer het vervolgens met een lekkere salade.

Recept: Gebakken Polderhoen met Zoete Aardappels

Dit lekkere recept is een echt Nederlands klassiek. Volg de stappen om jouw smakelijk gerecht te bereiden.

Ingrediënten:

 • 2 polderhoentjes
 • 2 zoete aardappels, in plakjes
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel kurkuma poeder
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel gemalen koriander
 • 2 laurierblaadjes
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200⁰C.
 2. Meng de olijfolie, knoflook, kurkuma en koriander in een kom en voeg wat zout en peper toe.
 3. Bestrijk de Polderhoentjes aan beide kanten met de marinade.
 4. Leg de Polderhoentjes en de aardappels in een ovenschaal.
 5. Voeg de laurierblaadjes en een beetje olijfolie toe.
 6. Bak alles in de oven gedurende ongeveer 20 minuten.
 7. Dien het op met wat verse groenten.

Met Polderhoen kun je een heerlijk gerecht voor je gezin maken. Koken, bakken of grillen, het is maar net waar je zin in hebt. Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur en bak- of kooktijden gebruikt, zodat het mals en sappig blijft. Eet smakelijk!

Plaats een reactie