Peultjes

Peultjes zijn een veelgebruikt ingrediënt in Nederlandse gerechten. Ze worden gebruikt in salades, stoofpotten, soepen en andere gerechten. Peultjes zijn een type zoete erwten en ze hebben een lichte zoete smaak. Ook hebben ze een stevige structuur. Peultjes kunnen gekookt, gebakken of gegrild worden.

Peultjes gebruiken in gerechten

Peultjes
 koken, bakken, grillen

Als je Peultjes gaat gebruiken in gerechten, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het raadzaam te kiezen voor kleine, verschalen Peultjes. Deze peulen hebben meer smaak en blijven lekkerder intact. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat Peultjes tijd nodig hebben om te koken. Het is dus belangrijk dat je de juiste kooktijden aanhoudt.

Hoe Peultjes koken

Als je kiest voor verschillende of kleinere erwten, kan het koken wat langer duren. De kooktijden van Peultjes variëren afhankelijk van wat je ervan verwacht. Als je bijvoorbeeld als basis voor een salade of een soep, kan je het beste ongeveer 5 minuten koken in gezouten water. Als je je echter gerechten wilt maken waarbij je de erwten als het ware smelt in combinatie met andere ingrediënten, bijvoorbeeld in stoofpotten of soepen, kan je iets langer koken, maar minder dan 10 minuten.

Peultjes bakken of grillen

Als je Peultjes wilt bakken of grillen, is het beste optie hiervoor om geblancheerde Peultjes te gebruiken. Blancheren is een techniek waarbij je Peultjes voor ongeveer één minuut kookt in kokend water, dit om de smaak en consistentie ervan te behouden. Hierna koel je ze af, om ze vervolgens te bakken of te grillen.
Als je ervoor kiest om je Peultjes te bakken of te grillen, is het belangrijk om rekening te houden met de tijd. Dit is vooral belangrijk als je de erwten al wat langer hebt gekookt, omdat deze dan snel kunnen aanbranden.
Het is daarom het beste om je erwten in een vorm van olie of boter te bakken of grille, zodat ze het vocht van buiten kunnen behouden en niet kunnen aanbranden. Bak of grill je erwten ongeveer 5 minuten per kant.

Een recept met Peultjes

Om te genieten van de heerlijke smaak van Peultjes is het perfect om deze in een salade te gebruiken. Hiervoor heb je nodig: 500 g kleine Peultjes, 1 rode paprika, 2 wortelen, 1 ui en 25 g Sesamzaden. Verder heb je nodig 25 ml olijfolie, 2 eetlepels rijstwijnazijn, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel Dijonmosterd, zeezout en versgemalen zwarte peper.

Bereiding;
Kook de Peultjes ongeveer 5 minuten. Zet hierna het vuur uit en giet het overtollige water af. Laat de Peultjes afkoelen en hak de groenten in dunne stukjes.
Voeg nu de groenten toe aan de Peultjes en voeg vervolgens de olijfolie, azijn, honing, mosterd, zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar en voeg tot slot de sesamzaden toe. Roer dit tevens goed om en serveer de salade.

Conclusie

Peultjes zijn een populair ingrediënt in de Nederlandse cuisine. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om ze te koken, bakken of grillen. Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste kook-, bak- of grilltijden en de Peultjes goed te laten afkoelen. Bovenstaand recept met Peultjes is lekker en makkelijk te bereiden.

Plaats een reactie