Peterselie is een bekende kruid dat veel voorkomt in de Nederlandse keuken en in gerechten uit de Mediterrane keuken. Het voegt een lekkere smaak toe en is gemakkelijk te bereiden. Je kan Peterselie gebruiken om bijvoorbeeld salades mee op smaak te brengen, of om gehaktballetjes mee te kruiden. In dit artikel lees je meer over Peterselie en hoe je het kunt gebruiken bij het koken, bakken en grillen.
Peterselie koken
Peterselie is een populaire smaakmaker in veel verschillende soorten kaas, sauzen, dressings en vleesgerechten. Als je Peterselie gaat koken, wordt het meestal meegekookt in het gerecht. Het is belangrijk dat je de Peterselie pas aan het einde van het kookproces toevoegt. Als je de Peterselie te lang kookt, verliest het zijn smaak en aroma.
Het kooktijdje van de Peterselie hangt af van wat voor gerecht je maakt. Als je bijvoorbeeld een saus maakt, kun je het meekoken voor een paar minuten zodat de smaak goed kan intrekken. Als je gehaktballetjes maakt, kun je wat Peterselie toevoegen als je ze in de pan doet voor meer smaak.
Je kunt Peterselie ook als smaakmaker toevoegen aan een salade. Door de Peterselie fijn te hakken en over de salade te verdelen, krijg je een heerlijke smaak die de salade een lekker aroma geeft.
Bakken met Peterselie
Peterselie is ook een lekkere toevoeging aan gebakken of gefrituurde gerechten. De Peterselie smaakt nog lekkerder als het kort in de bak- of frituurolie staat. Om de smaak er helemaal uit te halen, kun je best wat meer Peterselie toevoegen dan je normaal gebruikt.
Om een lekkere aardappelkoekjes met Peterselie te maken moet je de aardappels met wat bloem, knoflook, zout, peper en Peterselie fijnstampen. Vervolgens kun je het mengsel in kleine koekjes vormen en ze in de hete olie bakken tot ze goudbruin zijn. Dit is een heerlijk gerechtje waar je zeker veel smaak van de Peterselie proeft.
Grillen met Peterselie
Peterselie is ook een geschikte kruid om te gebruiken bij het grillen. Om de smaak van de Peterselie optimaal te benutten kun je het beste wat Peterselie toevoegen aan de marinade waar je je vlees in laat marineren. Drill de Peterselie fijn en voeg het toe aan de marinade. Laat het vlees zo’n 6 tot 8 uur marineren en voeg vlak voordat je het gaat grillen wat Peterselie toe aan het vlees. Dit voegt een lekkere smaak toe aan je gegrild vlees.
Recept: Linguine met Peterselie en Olijven
Voor dit recept heb je nodig:
- 250 gram linguine
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 gram kalamata olijven, ontpit
- 2 eetlepels fijngehakte Peterselie
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas, plus extra om te garneren
Bereidingswijze
Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook. Voeg de linguine toe en kook deze al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Ondertussen verwarm je de olijfolie in een kleine koekenpan. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuut. Voeg de olijven toe en bak ze nog 1 minuut. Voeg daarna de fijngehakte Peterselie toe en bak nog 1 minuut.
Giet de linguine af en voeg daarna het knoflook/olijven mengsel toe. Roer de Parmezaanse kaas er doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer het gerecht met wat extra Parmezaanse kaas er over en wat extra Peterselie.
Conclusie
Peterselie is een lekker en veelzijdig kruid om in de keuken mee te werken. Het is gemakkelijk toe te voegen aan bijna elk gerecht. Probeer het bijvoorbeeld eens om er pasta, salades of gehaktballetjes mee te maken. Met Peterselie kun je ook lekker grillen en bakken. In dit artikel vertelde ik wat meer over hoe je Peterselie kunt gebruiken en ik deelde het recept voor Linguine met Peterselie en Olijven.