Patrijs is een heerlijk standaard maar nooit saai en steeds weer lekker vogel. Of je hem nu kookt, bakt of grillt, het resultaat is altijd heerlijk. Door de delicate smaak kun je patrijs combineren met allerlei andere producten, geraffineerde kruiden en smaakmakers. Patrijs is gemakkelijk te combineren met allerlei gerechten en heeft een grote variatie in smaak.
Koken van Patrijs
Koken met patrijs is heel eenvoudig. Door zijn multiplex natuur kan je geen fout meer maken. De basisregel is, hoe langer je kookt hoe malser de vogel wordt. Vergeet echter niet dat de vogel van nature heel kort in de kookpan of -pot moet blijven, nooit meer dan twintig minuten. Pas wel op dat je niet te veel kruiden of smaakmakers toevoegt aan je gerecht, omdat de delicate smaak van de vogel misschien overstemd kan worden.
Bakken van Patrijs
Voor het bakken van patrijs heb je verschillende opties, afhankelijk van de kleinere of grotere hoeveelheid die je bereidt. Voor een kleine hoeveelheid, zoals twee of drie porties, kun je de vogel op een bakplaat of in een ovenschaal bakken. Voeg wat olie of boter toe, verdeel de kruiden en smaken over de patrijs en laat de vogel in de oven gedurende tien tot vijftien minuten bakken. Om de gegrilde kleur te krijgen, kun je de oven aan het einde van de baktijd een paar minuten aanzetten op de grillstand.
Grillen van Patrijs
Grillen is misschien wel de lekkerste manier om je patrijs te bereiden. Voor de grill heb je een speciale weldvaste bakplaat nodig. Pocheer de vogel eerst ongeveer vijf minuten in boter of olie, fruit geen knoflook. Voeg de kruiden en smaken toe en breng de vogel op de bakplaat naar de grill. Leg de patrijs eerst op de ribbelkant en grill gedurende tien minuten. Draai de patrijs daarna om en gril nog eens tien minuten aan de andere kant. Haal de vogel voorzichtig van de grill en serveer.
Patrijs Recept
Het volgende recept is een eenvoudige maar verrukkelijke maaltijd om te serveren:
Patrijs met Salade van Rode Biet en Couscous
Ingrediënten:
- 2 Patrijs filets
- 4 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel kurkuma
- 2 koppen rode bieten, in dunne plakjes gesneden
- 3 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 1 kop je klaargemaakte couscous
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Doe de olie, komijn, kurkuma, zout en peper in een kom en meng de ingrediënten goed.
- Leg de patrijs filets in een ovenschaal en giet het oliemengsel erover.
- Bak de filets gedurende twintig minuten in de oven. Niet langer!
- Voor de salade: meng de rode biet, citroensap, olijfolie, peterselie, zout en peper in een kom.
- Verwarm de couscous in een pan volgens de instructies op het pak.
- Meng de couscous met de salade en serveer met de Patriot.
Serveer deze verrukkelijke patrijfilet met salade van rode biet en couscous als een heerlijke maaltijd waar iedereen van zal genieten. Zo kun je van heerlijke patrijs genieten, of je hem nu kookt, bakt of grillt.