Pastinaak

Een lekker ingrediënt voor een heerlijk gerecht

Pastinaak
 koken, bakken, grillen

Pastinaak is, naast aardappel, wortel en bataat, een veelgebruikt ingrediënt dat theeft in vele gerechten. De knolsoort is een Bronstijdvondst, waarvan de cultivatie in de 16e eeuw in Nederland populair werd. De smaak van de pastinaak is zoeter en frisser dan die van de aardappel, maar daarom bij uitstek geschikt om te combineren met andere smaken. Er zijn vele manieren waarop je pastinaak kunt bereiden, zoals koken, bakken en grillen. Hieronder leggen we een aantal manieren uit waarmee je pastinaak kunt bereiden. Ook geven we meteen tips voor een lekker recept waarin pastinaak wordt verwerkt.

Koken van pastinaak

Pastinaak is heel eenvoudig en snel te bereiden. Voordat je pastinaak gaat koken, is het verstandig om de pastinaak te schillen. Haal het groene gedeelte (de schil) er voorzichtig af met een kartelmes. Pas op dat je niet te diep de schil verwijdert, want je wilt natuurlijk geen stukken pastinaak verwijderen. Was de knol daarna grondig goed om eventuele achtergebleven stukjes grond eraf te halen. Probeer om je pastinaak in stukken van gelijke grootte te snipperen, zodat het bijna gelijkmatig gaar wordt. Zet vervolgens een pan met water op met zout naar smaak en voeg de stukken pastinaak toe. Kook de pastinaak in ongeveer 15-20 minuten gaar en giet het af. Serveer de pastinaak als een warme bijgerecht bij je gerecht.

Bakken van pastinaak

Pastinaak kan ook heerlijk worden gebakken. Schil de pastinaak zoals hierboven beschreven en snijd de pastinaak in plakken. Verwarm een oven voor op 200 graden Celsius. Leg de plakken pastinaak op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de plakken met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Bak de pastinaak in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. Let er wel op dat je de plakken regelmatig aftast met een vork om te voorkomen dat ze aanbranden. Serveer de gebakken pastinaak bij je hoofdgerecht.

Grillen van pastinaak

De pastinaak kan ook worden gegrild. Schil de pastinaak zoals hierboven beschreven en snijd de pastinaak in plakken. Verwarm de grill voor en plaats de pastinaak op de grill. Bestrijk de plakken met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Grill de pastinaak gedurende ongeveer 15-20 minuten tot dat de plakken lekker gebakken zijn. Je kunt ook een stuk aluminiumfolie om de plakken pastinaak wikkelen en de plakken vervolgens op de grill leggen. Serveer de pastinaak als een heerlijke bijgerecht.

Recept met pastinaak

Om jou inspiratie te geven voor je eigen pastinaak gerecht, geven we je het recept van een heerlijk pastinaak gerecht met spek en wortelen. Het recept is geschikt voor 4 personen en je hebt de volgende ingrediënten nodig: 450 gram pastinaak, 400 gram wortelen, 200 gram spek en twee eetlepels boter. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de pastinaak en de wortelen. Snijd de pastinaak in blokjes en de wortelen in plakken. Verwarm de boter in een grote ovenschaal. Voeg de blokken pastinaak toe en bak deze voor ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de plakjan wortel toe en bak alles nog eens 5 minuten mee. Voeg dan het spek toe en bak het geheel nog eens 10 minuten mee. Doe de schaal vervolgens in de oven en laat de schaal 20 minuten bakken. Serveer de pastinaak met de wortel en het spek als een heerlijk hoofdgerecht.

Conclusie

Pastinaak is een veelgebruikt ingrediënt dat mooi combineert met vele andere smaken. Het is eenvoudig om pastinaak te bereiden en heeft een zoete en frisse smaak. Je kunt pastinaak koken, bakken of grillen. Doe je voordeel met de bovenstaande tips en probeer vandaag nog een heerlijk pastinaak gerecht. Eet smakelijk!

Plaats een reactie