Paling

Wat is paling

Paling
 koken, bakken, grillen

Paling is een vrij grote vis uit het meestal schone zeewater. Paling is te herkennen aan de lange, slanke lichaamsvorm. Deze vis komt vooral voor in koude, noordelijke gebieden. Paling wordt in vele landen als delicatesse beschouwd.

Hoe kook je met paling

Paling is een veelzijdige vis die erg goed geschikt is om op verschillende manieren te bereiden; zowel koken, bakken als grillen. Om klaar te maken heb je een aantal dingen nodig zoals boter, olijfolie, knoflook en specerijen naar smaak. Ook heb je nodig: een kwaliteitsvis, goed schoongemaakt en klaar om te koken.

Kooktijd van paling

Hoe je ook van plan bent om je paling te klaarmaken, je dient er rekening mee te houden dat de tijd die nodig is om te koken, bakken of grillen vrij kort is. Een gemiddeld stukje paling heeft een kooktijd van 10 minuten. Als je ervoor kiest om het te bakken of te grillen, zal het ongeveer 4-6 minuten per kant op laag vuur duren.

Recept voor gebakken paling met knoflooksaus

– 2 stukken paling
– 2 eetlepels boter
– 2 eetlepels olijfolie
– 4 teentjes knoflook, fijngesneden
– 2 takjes verse tijm
– 2 eetlepels verse dragon, fijngesneden
– 3 eetlepels citroensap
– Verse peper
– Zout naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe vervolgens olijfolie en boter in een ovenschaal. Meng de knoflook met tijm, dragon en citroensap en voeg zout en peper toe naar smaak.

Giet de saus over de paling, leg de takjes tijm erbovenop en zet de schaal in de oven. Bak de paling zo’n 4 tot 6 minuten per kant op laag vuur.

Haal de schaal uit de oven en serveer met verse groenten en een aardappel salade.

Conclusie

Paling is een veelzijdige vis die op verschillende manieren gekookt of bereid kan worden. Koken, bakken en grillen zijn alle drie goede keuzen als je paling klaar wil maken. Wees voorbereid op dat paling een korte kook-, bak- of grilltijd heeft, met een gemiddelde kooktijd van 10 minuten. Als je zin hebt om paling te koken, kijk dan eens naar het bovenstaande recept voor gebakken paling met knoflooksaus. Een lekker en snel recept dat iedereen kan maken.

Plaats een reactie