Orzo pasta is een soort kleine, ronde pasta gemaakt van durum-tarwemeel. De korrels hebben de vorm van rijst, waardoor het ook wel rijstpasta of griekse pasta wordt genoemd. Orzo pasta wordt vaak in salades, soepen, stoofschotels en als bijgerecht gebruikt. Het is een veelzijdige pasta die gebruikt kan worden in veel verschillende gerechten, zoals pasta met zeevruchten, ratatouille, kip met groente, ingrediënten met feta-kaas, of met een lekkere salade. Orzo pasta heeft een licht nootachtige smaak waardoor het een perfecte aanvulling is in vele heerlijke gerechten.
Koken of bakken van Orzo pasta
Het koken, bakken of grille van Orzo pasta is eenvoudig. Om Orzo pasta goed te koken moet je de aanwijzing op de verpakking volgen. Vul een pan met ongeveer 3 liter koud water en voeg 1 eetlepel zout toe. Breng het water aan de kook, voeg dan de pasta toe en laat het op matig vuur koken, ongeveer 10 tot 12 minuten. Roer af en toe met een vork om te zorgen dat er geen plakkerige massa ontstaat. Als de pasta gaar is, giet je hem af en spoel je hem met koud water.
Bakken van Orzo pasta.
Je kunt ook Orzo pasta klaarmaken met bakken. Verwarm oven voor op 350 graden F. Breng een pan met 3 liter water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout toe en voeg dan de pasta toe. Laat koken tot de Orzo pasta gaar is, ongeveer 10 minuten. Giet de Orzo pasta af en doe de pasta in bakvormen of ondiepe schaal. Voeg 2 el. olijfolie, 2 tenen knoflook gehakt, 1 el. gedroogde oregano, 1 tl. zout en 1 tl. peper toe. Voeg zoveel tomatensaus en/of gemalen kaas toe als je wilt. Zet de bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de pasta in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Grillen van Orzo pasta
Om Orzo pasta te grillen volg je dezelfde aanwijzingen als bij het bakken. Breng een pan met 3 liter water aan de kook en voeg 1 eetlepel zout toe en voeg dan de pasta toe. Laat koken tot de Orzo pasta gaar is, ongeveer 10 minuten en giet af. Voeg 2 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook gehakt, 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 theelepel zout en 1 theelepel peper toe. Plaats de Orzo pasta en alle ingrediënten in een ovenschaal en roer om alles goed te mengen. Plaats de schaal dan op de hete grill en leg de deksel er op. Laat de pasta zo ongeveer 20 minuten garen.
Een recept voor Orzo pasta met zeevruchten
Hier volgt een recept voor een heerlijk gerecht met Orzo pasta en zeevruchten:
Ingrediënten:
- 500 g Orzo pasta
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 3 el. olijfolie
- 2 dl droge witte wijn
- 600 g stukken geschilde tomaten
- 2 tl verse oregano, gehakt
- 1 el. vers citroensap
- 400 g gemengde zeevruchten (inktvis, garnalen, krab)
- 2 lente-uitjes
- versgemalen peper, naar smaak
- peper en zout, naar smaak
Bereiding:
Breng een pan met 3 liter water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout toe en voeg dan de Orzo pasta toe. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de pasta gaar is. Giet af en spoel met koud water. Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg de ui en knoflook toe. Roer alles goed om en voeg dan de wijn toe. Laat de wijn inkoken tot ongeveer de helft. Voeg de tomaten, oregano en citroensap toe en laat nog een paar minuten sudderen. Voeg de zeevruchten toe en laat ook dat nog een paar minuten pruttelen. Voeg dan de Orzo pasta toe, breng op smaak met peper en zout en voeg de lente-uitjes toe. Roer alles goed om en serveer warm.