Orzo pasta is een soort kleine pastavormige droge vergeten die vooral in de mediterrane keuken veel gebruikt wordt. De gekleurde varianten Orzo kaas en Orzo basilicum bevatten ingrediënten die de smaak aanvullen, zoals kaas en verse basilicum. Dit type past is heerlijk om te koken, bakken of grillen.
Koken van Orzo Pasta
Het koken van Orzo pasta is een eenvoudig en snel proces. Je hebt nodig:
- 250 gram Orzo pasta
- 1,5 liter heet water
- eventueel zout
Breng het hete water in een ruime pan aan de kook. Voeg naar smaak wat zout toe. Voeg de Orzo pasta toe aan het hete water. Laat de pasta 3-4 minuten koken, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Gebruik een pollepel om de pasta af en toe te roeren. Proef de pasta na 3 minuten, om te bepalen of het gaar genoeg is. Als de Orzo pasta de juiste gaarheid heeft, giet je de pasta af. Laat de pasta kort afkoelen en je kunt aan tafel!
Bakken van Orzo Pasta
Orzo pasta is ook heerlijk om te bakken. In de volgende ovenschotel worden tomaten en Orzo gebakken met ricotta en kaas. Je hebt nodig:
- 500 gram Orzo pasta
- 3 tomaten, in stukjes
- 100 gram ricotta
- 100 gram geraspte kaas
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook hierin de Orzo pasta ongeveer 8-10 minuten, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Laat de pasta daarna af koelen en doe deze in een ovenschaal. Voeg de tomatenstukjes, ricotta, kaas en olijfolie toe aan de Orzo pasta, en breng het geheel op smaak met zout en peper. Schep alles goed door elkaar. Bak de ovenschotel in ongeveer 25 minuten gaar. De Orzo pasta en alle andere ingrediënten zullen een lekkere kleur krijgen. Serveer de ovenschotel warm en je hebt een heerlijke maaltijd.
Grillen van Orzo Pasta
Je kunt ook Orzo pasta gemengd met andere ingrediënten op de barbecue grillen. De barbecue geeft een lekkere smaak aan de pasta. Voor het volgende gerecht heb je nodig:
- 200 gram Orzo pasta
- 2 gele paprika’s, in blokjes gesneden
- 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
- 300 gram kipfilet in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- vers gemalen peper en zout naar smaak
Kook de Orzo pasta in een pan met ruim water zoals hierboven omschreven. Giet de pasta af en laat deze afkoelen. Verwarm de olijfolie in een pan met de knoflook. Voeg de paprika’s en de kip toe aan de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg nu de gekookte Orzo pasta toe aan de pan en roer alles door elkaar. Pak ondertussen de barbecue en verwarm deze. Vet de rooster in met wat olie. Schep het Orzo mengsel op het rooster en laat het ongeveer 8-10 minuten grillen. Draai het Orzo mengsel af en toe om. Voordat je het gerecht serveert, proef de pasta om te zien of deze gaar is. Je kunt het gerecht met een salade naar tafel brengen.
Orzo pasta is een makkelijke en heerlijke pastavorm die je kunt koken, bakken, of grillen. De kooktijden, baktijden of grilltijden verschillen per gerecht, maar de pastagenoten krijg je bij allemaal. Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten met Orzo pasta om je tafelgenoten te verrassen!