Olijf

Olijven zijn een echte delicatesse. Als je Olijven kookt, bakt of grillt krijg je een lekker gerecht op tafel. Olijven zijn populair op tapasplanken, maar kunnen ook een prachtige hoofdingrediënt zijn. In dit artikel leer je meer over hoe je verschillende soorten Olijven kunt koken, bakken of grillen.

Soorten Olijven

Olijf
 koken, bakken, grillen

Er zijn verschillende soorten Olijven die je kunt koken, bakken of grillen. De meest voorkomende soorten zijn onbewerkte olijven, die je kunt kopen met of zonder steeltje. Castillano olijven zijn een Spaanse delicatesse gemaakt van kleine, donkergroene of zwarte olijven. Olijventapenade is een populair gerecht gemaakt van olijven, knoflook en kappertjes. Alle soorten olijven kun je gebruiken in verschillende gerechten.

Kooktijden

Als je Olijven gaat koken moet je rekening houden met de kooktijd. De castillano-olijven kunnen bijvoorbeeld tot 10 minuten gekookt worden, maar ze moeten niet langer dan dat worden gekookt. Onbewerkte olijven hebben helemaal geen kooktijd nodig, je kunt er gewoon koud mee beginnen. Als je tapenade maakt moet je de olijven eerst weken en daarna houd je rekening met de kooktijden. Meer tijd voor een aromatischer smaak en minder voor een knapperige, zoete smaak.

Baktijden

Als je Olijven gaat bakken, zijn de baktijden afhankelijk van wat je precies maakt. Zo’n 10-20 minuten is vaak voldoende om een bakbereide Olijvengerecht klaar te maken. Olijven kunnen ook rechtstreeks uit de buurt gebakken worden of verwarmd worden in de oven. Voor heerlijk knapperige olijven kun je beter kiezen voor bakken. Olijventapenade kun je bijvoorbeeld eerst koken en daarna bakken.

Grilltijden

Grillen is een ideale manier om Olijven klaar te maken. Je kunt olijven direct op de barbecue of een grillpan grillen. Olijven kunnen kort op de grill of iets langer als je ze krokanter wil maken. Grill je olijven met een laag vet om zo een crispier resultaat te krijgen. Olijventapenade is een perfect voorbereid gerecht om te grillen. Op de grill krijgt je heerlijke licht gerookte tinten en een knapperige bite.

Het Olijfrecept

Hieronder een recept voor heerlijke gebakken Olijven. Perfect als snack of voor bij de lunch. Om de smaak extra te versterken, kun je olijven drizzelen met wat knoflookolie.

Gebakken Olijven

 • 250 gram Castillano olijven
 • 100 ml olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 1 theelepel tijmblaadjes
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Meng de olijven met de olijfolie en de knoflook.
 3. Voeg de kruiden toe en meng alles goed.
 4. Verdeel de olijven over een ovenschaal en zet 15 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
 5. Breng op smaak met zout en peper.

Als je Olijven klaarmaakt, maak je het beste gebruik van de juiste kook-, bak- of grilltijden. Als je verschillende kruiden en/of ingrediënten toevoegd, kun je de smaak aanpassen. Lekker met onbewerkte olijven, of juist met Castillano olijven. Olijven kunnen gebruikt worden in veel gerechten, als bijgerecht of hoofdingrediënt. Als je van olijven houdt, dan is het een ideaal ingrediënt om in het koken, bakken en/of grillen te gebruiken.

Plaats een reactie