Oesterzwam

Oesterzwammen zijn een veelzijdig en lekker ingrediënt. Ze hebben een neutrale smaak, maar de textuur is stevig en knapperig, wat er voor zorgt dat ze lekker zijn in veel gerechten. Oesterzwammen kunnen geroosterd, gestoomd, gebakken, gefrituurd, gekookt of gegrild worden.

Verzorging

Oesterzwam
 koken, bakken, grillen

Als je een eenmaal een zak met Oesterzwammen in de supermarkt hebt gekocht is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Was de zwammen direct na aankoop grondig met lauw water en laat deze daarna goed uitlekken. Houd de zwammen daarna in een plastic zak in de koelkast en gebruik ze binnen twee dagen.

Koken

Oesterzwammen hebben een korte kooktijd en korte kooktijden zijn erg belangrijk om de knapperigheid en het houdbaarheid van de zwammen te behouden. Kook de Oesterzwammen daarom niet langer dan 3 minuten in een pan met een bodem van water en kook het best met de deksel op. Kook op een laag vuur en voeg evt. een klein beetje olie toe voor smaak.

Baken

Om te bakken moet de oven worden voorverwarmd op 350 graden F (175 graden C). Bak de oesterzwammen dan voor ongeveer 15 minuten in de oven. U kunt ook kleine of fijngesneden stukjes oesterzwammen kortere baktijden gebruiken, ongeveer 4 tot 10 minuten. Gebruik elke toevoeging, zoals plantaardige olie, boter of knoflook om de smaak te verrijken.

Grillen

Oesterzwammen zijn een goede kandidaat voor de grill. Plaats de borstelige zwammen rechtstreeks op de grillplaat en draai deze regelmatig om. De temperatuur van de grill plaat moet ca. 450 graden F (230 graden C) zijn. De grill tijd voor een dikke plak Oesterzwam is ca. 10-12 minuten. Let er op dat u de Oesterzwammen niet te veel kookt, om te voorkomen dat ze te zacht worden.

Recept voor gestoomde oesterzwammen

Dit recept is erg makkelijk en snel te maken. Het is een goed basisrecept voor een eenvoudige maaltijd of als bijgerecht.


Ingrediënten:

  • 200 tot 300 gram Oesterzwammen
  • 1 theelepel plantaardige olie
  • Snufje zout
  • Optioneel: 1 theelepel sesamzaadjes, wat fijngehakte knoflook, fijngehakte chili of eventuele kruiden naar wens

Bereiding:

  • Was de Oesterzwammen grondig met lauw water. Laat deze goed uitlekken en snijd de Oesterzwammen in dunne plakken.
  • Doe de plakken Oesterzwammen in een stoommandje en voeg de olie, het zout en eventuele smaakmakers toe. Zet het stoommandje in een pan met een laagje water en kook de Oesterzwammen gedurende 3 minuten.
  • Haal het stoommandje uit de pan en plaats de Oesterzwammen op een schaal. Bestrooi evt. met wat fijngehakte sla en gebruik een theelepel sojasaus als dipping.

Oesterzwammen zijn een veelzijdig ingrediënt voor elke keuken. Of je ze nu kookt, bakt of grilt, ze zullen lekker smaken. Verzorg de Oesterzwammen goed na aankoop en gebruik korte kook-, bak- of grilltijden om de knapperigheid en het houdbaarheid te behouden. Probeer bovenstaand recept als een eenvoudige maaltijd of als bijgerecht.

Plaats een reactie