Noordzeekreeft: kook- en baktips

Noordzeekreeft

Noordzeekreeft, of Nauplius Gammarus, is een diersoort die voornamelijk leeft in Noordzee-gebieden. Noordzeekreeften zijn van nature kreeftachtig en hebben een smaak die erg geliefd is onder liefhebbers van kreeft en garnalen. Ze hebben een zoet, kruidig aroma dat vergelijkbaar is met gekookte garnalen. Het is een echte delicatesse dat zowel vers als ingeblikt te koop is.

Noordzeekreeft koken of bakken vereist een goede voorbereiding. Voordat je begint, moet je de noordzeekreeft goed schoonmaken om het meeste vetdepot te verwijderen. Als je noordzeekreeften klaarmaakt, houdt er dan rekening mee dat er vocht in het vet kan worden opgeslagen, wat kan leiden tot een vette of smakeloze smaak.

Kooktijden van Noordzeekreeft

Noordzeekreeft
 koken, bakken, grillen

De beste manier om noordzeekreeft te koken is met behulp van een goede pan met hermetisch afsluitende deksel. Noordzeekreeft is klaar wanneer de kleur lichtgeel wordt. Verse kreeften kunnen worden gekookt in ongeveer 5-7 minuten, terwijl ingeblikt vlees ongeveer 2-3 minuten nodig is. Als het vruchtvlees niet meer helder is, is het een duidelijk teken dat het klaar is om te serveren.

Baktijden van Noordzeekreeft

Noordzeekreeft mag niet diepgevroren of gebakken worden. Kruiden en nootachtige sausjes moeten over het vruchtvlees worden gegoten voor het bakken en gebruik verschillende kruiden om ervoor te zorgen dat het vlees niet gaat plakken. Het is het beste om het vlees op lage temperatuur te bakken, zodat het zijn sappigheid en zachtheid behoudt. Gezouten roomkaas, mayonaise of een andere koude saus kan naar smaak worden toegevoegd aan het mengsel voor een extra smaakkick. Bak Noordzeekreeft gedurende 10-15 minuten in de oven bij een temperatuur van 350°F of 175°C.

Grilltijden van Noordzeekreeft

Grillen is een snelle en makkelijke manier om smaak te geven aan noordzeekreeft. Vlees kan direct op de grill worden gelegd als het nog steeds in de schaal zit. Kruid het vlees en plaats het op de grill. Grill totdat het vlees oranje van kleur is, wat ongeveer 5-7 minuten duurt. Voeg wat olijfolie toe aan het vlees tijdens het grillen voor extra smaak.

Recept voor Noordzeekreeft Met Citroen, Knoflook en Gember

Dit is een heerlijk recept dat perfect is om kreeften te bereiden op een doordeweekse avond.

  • 2-3 porties verse of ingeblikte noordzeekreeft
  • 6 knoflookteentjes, geperst
  • 3 theelepels geraspte gember
  • 2 theelepels verse citroensap plus extra als garnering
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel hete mosterd
  • 2 theelepels pittige pinda of soja-saus
  • verse koriander als garnering
  • zout en peper naar smaak

Meng alle ingrediënten voor de marinade samen en voeg de noordzeekreeft toe. Laat het vlees een uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 375°F of 190°C. Leg de noordzeekreeft met de marinade op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kreeft 15-20 minuten , of totdat het vlees gaar is. Voeg wat extra citroensap of citroenzeste toe voor extra smaak. Serveer warm met wat vers gehakte koriander.

Noordzeekreeft is een lekker en veelzijdig ingrediënt dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Door de verschillende kooktijden, baktijden en grilltijden kun je gemakkelijk een heerlijk gerecht bereiden. Het vlees is van nature zoet en lekker, en heeft een aroma dat vergelijkbaar is met gekookte garnalen. Of je nu verkiest te koken, bakken of grillen, Noordzeekreeft kan worden op verschillende manieren klaargemaakt en gegeten worden.

Plaats een reactie