Nijlbaars – Hoe bereid je lekker Nijlbaars?

Nijlbaars is een bijzonder vissoort uit de Nijlrivier. Deze smaakvolle vis heeft een heerlijke vleessmaak, waardoor het een favoriete vis is in vele delen van Afrika. De vis kan heerlijk bereid worden, vooral als een stoofpotje of gegrild. Maar hoe kun je Nijlbaars het beste klaarmaken? In dit artikel lees je hoe je Nijlbaars het lekkerst klaar kunt maken.

Kooktijden van Nijlbaars

Nijlbaars
 koken, bakken, grillen

Nijlbaars vraagt om evenveel aandacht als het klaarmaken van andere vissen. Afhankelijk van de grootte van een visfilet, kun je de tijd aanpassen. Voor kleine stukken vis adviseren we een kooktijd van 3 minuten, voor middelgrote stukken ga je uit van 5 minuten en voor grotere stukken moet je 8 tot 10 minuten rekenen. Om kleine stukken Nijlbaars, zoals filets, lekker klaar te maken, kun je bijvoorbeeld het beste een wok gebruiken. Schroei de vis aan de buitenkant gedurende enkele minuten en zet de hitte laag voor de laatste minuut.

Baktijden van Nijlbaars

Het bakken van Nijlbaars is een lekkere manier om de vis te eten. Bak de visfilets gedurende 10 minuten op een hete bakplaat. Wrijf de visfilets eerst in met wat olijfolie, wat kruiden naar keuze en een beetje peper en zout. Zorg dat je de bakplaat goed heet maakt voor je de vis filets erop legt en bak de lengte mee met de vis om de beste resultaten te krijgen.

Grillen van Nijlbaars

Grillen van Nijlbaars is een uitstekende manier om een heerlijke smaak te geven aan deze schattige vis. Om het lekkerste resultaat te krijgen, moet je er rekening mee houden dat Nijlbaars een dunne en kwetsbare structuur heeft. Je kunt de vis het beste direct op de gloeiende grill plaatsen en de tijd tussen de 2 en 5 minuten houden. Draai de vis halverwege de tijd om voor de beste resultaten.

Nijlbaars recept

Wil je een lekker stoofpotje klaar maken met Nijlbaars? Dan is dit een eenvoudig recept dat je kunt gebruiken:

Ingredienten

 • 400 gram Nijlbaars
 • 300 gram groenten naar keuze
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 theelepels gemalen koriander
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • ½ theelepel gerookte paprika
 • 2 bouillontabletten
 • Verse dille, geknipt
 • Sap van 1 citroen
 • ½ theelepel zout

Bereiding

 1. Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
 2. Voeg de knoflooktoe, en bak dit 1 minuut.
 3. Voeg de gemalen koriander, komijn, gerookte paprika en een beetje zout toe, en roer dit goed door.
 4. Voeg de stukken Nijlbaars toe en laat het 2 minuten aanbakken.
 5. Voeg de groenten toe en roer deze goed door de Nijlbaars. Bak nog 2 minuten.
 6. Voeg een kopje water toe en voeg de bouillontabletten toe. Breng alles aan de kook.
 7. Zet het vuur laag en voeg de gehakte dille toe.
 8. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven, voeg dan het citroensap toe.
 9. Serveer de Nijlbaarsstoofpot met wat volkoren rijst.

Met dit recept kun je eenvoudig een lekker gerecht klaarmaken met Nijlbaars. Afhankelijk van je voorkeur kun je de vis ook koken of bakken, of gebruiken als vulling in een salade. De Nijlbaar heeft een heerlijke smaak, met een sappige textuur en eenvoudig te bereiden naar welke manier dan ook.

Plaats een reactie