Napa kool, ook wel Chinese of Chinese kool genoemd, is een bladvormige koolsoort die vaak wordt gebruikt in Asiatische gerechten. De smaak van Napa kool is milder dan die van andere koolsoorten, waardoor het een populaire keuze is bij het bereiden van salades, stir-fries, soepen en andere gerechten. Het heeft een lange vorm, veel dunnere bladeren en zachter vlees dan de meeste andere koolsoorten – waardoor het vrij gemakkelijk te snijden en verteren is. Onderstaande artikel geeft meer informatie over het koken, bakken en grillen van Napa kool.
Koken van Napa kool
Napa kool is een veelzijdige groente die geschikt is voor het bewerken op veel manieren, waaronder koken. Bij het koken moet je vertrouwen op je eigen smaak als het gaat om de kostijd. Hoe langer je de kool kookt, hoe milder de smaak ervan. Als je de kool gaat koken, ga je volgende stappen tegen:
- Was de kool grondig om al het stof en vuil te verwijderen.
- Snijd vervolgens de kool in kleinere stukken en voeg ze toe aan een pan met kokend water.
- De kool in 20-30 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de stukken. Doe bij de laatste vijf minuten van het koken de juiste kruiden toe.
- Giet de kool af, vervolgens klaar om te serveren.
Voor diegenen die kool in kortere tijd willen koken, kun je ook koolstomen. Kool wordt in deze tijd vaak als je een malsere textuur wilt, zoals bij salades. Voeg de kool toe aan de stoomkorf en stoom het in 12-15 minuut, afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Gebruik een stokje om te controleren of de kool gaar is. Als het gaar is, voeg je kruiden toe en kun je het serveren.
Bakken van Napa kool
Bakken is een andere geweldige manier om Napa kool te bereiden. Bakken geeft het een licht krokante en smaakexplosie. De meeste bakrecepten voor Napa kool vragen om kool te worden omwikkeld met bacon of pancetta, maar er zijn ook veel andere opties zoals bruine boter, honing of sesam. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kool van een goedkoop kookvet wordt bedekt om het te voorkomen dat het uitdroogt en dat je ook knapperig blijft. Gebruik de volgende stappen om de kool aan te bakken:
- Verwarm de oven voor op 400°F.
- Snijd de kool in lange, dunne reepjes en voeg toe aan een kom. Meng vervolgens het bereiden s eten vettige ingrediënt samen met de kool reepjes en meng goed om de koolveren goed te bedekken met het vet.
- Spreid de kool uit over een ovenschaal, zodat de veren los liggen. Zorg ervoor dat alle koolstukken bedekt zijn met het vet.
- Bak de kool in de oven gedurende 15-20 minuten, of tot de kool bruin en krokant is.
- Serveer warm.
Grillen van Napa Kool
Een andere populaire manier om Napa kool te bereiden is door het te grillen. Grillen geeft de kool een smaak en textuur die andere preparatiemethoden niet kunnen evenaren. Voor de beste smaak, wordt Napa kool aanbevolen om direct op de grill te worden gegrild. Je kunt ook een grillpan gebruiken, maar hou hier rekening mee dat de koolstrips kleiner moeten worden gehakt zodat ze op de pan passen. Voer de volgende stappen uit om de Napa kool te grillen:
- Verwarm de grill voor op meidum-hoog.
- Snijd vervolgens de kool in dunne reepjes en voeg toe aan een kom. Meng dan een eetlepel olie en een half theelepeltje grofgemalen zout. Meng goed om de kool compleet te bedekken.
- Leg de kool reepjes op de voorverwarmde grill en gebruik een kwast om de stukken bij te smeren met meer vet. Grill dan gedurende 5-7 minuten, of tot ze bruin en knapperig zijn.
- Verwijder de vlieg vervolgens van de grill en klaar om te serveren.
Dit recept voor Gebakken Napa Kool en Shimeji-champignons is een lekker en gezond diner dat je kunt klaarmaken met Napa kool. Om het gerecht te maken, heb je het volgende nodig:
- 1 kopje Napa kool, fijngehakt
- 1/2 kopje shimeji-champignons (of andere witte champignons), in reepjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels olijfolie
Verwarm vervolgens een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe en fruit de knoflook aan. Voeg de shimeji-champignons toe en bak tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Voeg vervolgens de Napa kool toe en bak ongeveer 5 minuten mee. Strooi dan de sojasaus over de kool en blijf even omscheppen. Serveer de gebakken kool en champignons warm met wat rijst of andere koolhydraten.
Napa kool is een veelzijdige groente met een milde smaak. Het kan op veel verschillende manieren worden voorbereid, waaronder koken, bakken en grillen. Het is vrij gemakkelijk te bereiden en kan toegevoegd worden aan vele verschillende gerechten, zoals salades, soepen en stir-fries. Vergeet niet om de juiste kruiden toe te voegen om een smakelijk en gezond gerecht te creëren.