Mosterd

Mosterd wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker en is onmisbaar in veel verschillende gerechten. Of het nu gaat om slavinken, aardappelgerechten of salades, met Mosterd kan je lekkere creatieve gerechten maken. Maar vooral Mosterd uit de pot is nog steeds een favoriet van veel mensen.

Waaruit bestaat Mosterd?

Mosterd
 koken, bakken, grillen

Mosterd is een mengsel van zaden, sinaasappelsap, wijnazijn, azijn, water en verschillende specerijen. Het basispoeder wordt gemaakt van gemalen mosterdzaad (Brassica nigra) gemengd met een azijn- of citrusvruchtensap en vervolgens samenpersen tot poeder. Uit dit poeder worden verschillende soorten Mosterd gemaakt.

Verschillende soorten Mosterd

Geen Mosterd zal ooit hetzelfde zijn. Er zijn oneindig veel manieren om Mosterd te maken, met verschillende combinaties van smaken. De bekendste soort is Franse Mosterd gemaakt van gemalen mosterdzaad. In Nederland is zoete Mosterd het meest populair, gemaakt van mosterzaad, suiker, zout en azijn. In Duitsland is Gerookte Mosterd het meest populair gemaakt met honing, mosterdzaad, azijn en verschillende kruiden, terwijl Japanse Mosterd wordt gemaakt met mosterdzaad, sojasaus, appelazijn, suiker en knoflook.

Hoe kan je Mosterd gebruiken?

Mosterd is een populaire smaakmaker voor veel gerechten. Mosterd is goed te gebruiken als dressing, zoals in de klassieke Franse salade, of als smaakmaker op koude koude gerechten. Maar ook warm gegeten gerechten gaan goed met Mosterd: Een toenneergerecht met pulled pork en Mosterd is een bijzonder lekkere combinatie. Mosterd gaat ook goed met aardappelgerechten, bijvoorbeeld in een stamppot of een aardappelpuree. Ook kan je Mosterd gebruiken om vlees of vis mee te garen, zoals in de klassieke slavink.

Kook- Grill- en Baktijden van Mosterd

Mosterd is een unieke smaakmaker waarmee je eindeloos kan variëren. Als je Mosterd gaat gebruiken in je gerecht is het belangrijk de juiste hoeveelheid te gebruiken. Als je te veel Mosterd gebruikt kan het je gerecht te bitter maken, maar als je te weinig gebruikt proef je helemaal geen smaak.

Hoe je Mosterd gaat gebruiken, is ook belangrijk. Als je het gaat koken, bakken of grillen, is het belangrijk de juiste hoeveelheden te gebruiken. Als je bijvoorbeeld gebakken broccoliritjes gemaakt hebt en er Mosterd overheen wilt doen, voeg je de Mosterd pas toe als de groente klaar is. Als je Mosterd voegt voordat het gebakken wordt wordt de smaak ervan verloren.

Recept: Mosterd Saus voor Sla

Mosterd is een heerlijke smaakmaker voor salades. Ben je op zoek naar een lekker recept met Mosterd, probeer dan de volgende Mostersaus eens.

Ingrediënten:

 • 3 eetlepels Franse Mosterd
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/4 theelepel vegeta
 • 1/4 theelepel uienpoeder
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1/4 theelepel knoflookpoeder

Instructies:

 1. Meng alle ingrediënten in een kom en meng goed.
 2. Voeg het mengsel toe aan de sla.
 3. Meng de sla goed met de saus, zodat alle groenten gelijkmatig met de saus bedekt zijn.
 4. Klaar! Serveer je salade met Mosterd saus.

Conclusie

Mosterd is een veelzijdige smaakmaker die je kan gebruiken om lekkere en creatieve gerechten te maken. Maar mosterd is veel meer dan alleen een smaakmaker. Het is een echte klassieker die al eeuwenlang wordt gebruikt in veel verschillende landen. Door Mosterd te gebruiken krijgen je gerechten een heerlijke diepe smaak en kan je genieten van een bijzondere smaakervaring.

Plaats een reactie