Monniksvis

Monniksvis wordt gevangen in de Indische oceaan, terwijl ze ook in de Atlantische en Stille Oceaan wordt gevonden. Het is een kleine vis die meestal wordt gevangen in een diepte tussen de 30 en 60 meter. Het is een mager vissoort, licht van structuur en gezond om te eten.

Omdat de Monniksvis klein is, is het koken in de oven de beste manier om de smaken optimaal te laten bloeien. Omdat het zo mager is, verlaat een sappige en lekkere maaltijd uw bord. Als je kookt met Monniksvis, dan is een kooktijd van 10 tot 15 minuten aanbevolen om de vis gaar te maken.

Hoe Monniksvis klaarmaken?

Monniksvis
 koken, bakken, grillen

Als je Monniksvis direct wil eten, dan is het het beste om de vis te grillen of te bakken. Als je de vis gaart in een oven, houd dan rekening met een baktijd tussen de 15 tot 20 minuten. Monniksvis kun je ook braadpan, kookpan of in de magnetron bereiden.

Vernisfilé’s is een populaire vorm van Monniksvis. Bereid het door de vernisfilé’s aan iedere kant 3 tot 5 minuten te bakken. Na die tijd, draai je de vernisfilé’s om en bak de andere kant nogmaals 3-5 minuten. Als je met olie kookt, smelt dan wat boter in de olie voor een pittige smaak.

Het is ook mogelijk om Monniksvis te grillen. Zet eerst je grill aan op een temperatuur tussen de 350 tot 400 Fahrenheit. Wanneer je grill naar de juiste temperatuur is opgewarmd, monteer dan de visstukken op stokjes. Plaats de visstukken direct boven het midden van de hete zone van de grill, bedek de vis dan met aluminiumfolie en sluit de grill. Voor een optimale kooktijd adviseer ik 5 minuten voor de eerste kant en vervolgens 5 minuten voor de tweede kant.

Recept: Gebakken Monniksfilet met Groene Kruiden en Zongedroogde Tomaatjes

Monniksvis is een lekker en gezond ingrediënt om mee te koken. Met dit recept koken we een heerlijk gerecht met een fusion van zachte smaken.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 3 waaiers Monniksfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 bosuitjes, fijngehakt
  • 1 theelepel knoflook, fijngehakt
  • ½ rode peper, fijngehakt
  • 50 gram gemengde verse kruiden, fijngehakt. (bv. bieslook, peterselie, koriander)
  • 100 gram zongedroogde tomaten, gehakt
  • 2 eetlepels walnoten, fijngehakt
  • 50 ml witte wijn

Bereidingswijze

Breng eerst een pan met olijfolie op hoge temperatuur. Verwarm de olie en voeg de fijngehakte bosuitjes, knoflook, rode peper en gemengde verse kruiden toe ( het natte mengsel toe). Bak het mengsel voor ongeveer 4-5 minuten, voeg dan de gehakte zongedroogde tomaten toe en bak vervolgens nog 2-3 minuten. Voeg vervolgens een lepel witte wijn toe, breng dit aan de kook en zet de warmte laag.

Klop de Monniksfilets wat schel. Verwarm een koekenpan met wat olie en vervolgens laat je de vis van elke kant ongeveer 3 minuten bakken. Dan is de vis aan beide kanten gaar.

Snij vervolgens de gebakken vis in plakken en voeg toe aan het walnoten-tomaten-kruidenmengsel in de pan. Serveer de plakken Monniksfilets, gepaneerd in de saus. Garneer af met de overgebleven fijngehakte kruiden.

Geniet van je Gehakte Monniksfilets met Groene Kruiden en Zongedroogde Tomaatjes!

Plaats een reactie