Merguez

De smaak van het Midden-Oosten in je keuken

Merguez
 koken, bakken, grillen

Merguez is een saus of vleesgerecht dat origineel uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs Zuid-Europa komt. Het komt hier al sinds mensenheugenis voor en wordt inmiddels verbonden met vele culturen op andere plekken. Merguez wordt veel gecombineerd met hartige kruiden, zoals knoflook, komijn, kurkuma en paprikapoeder, en heeft een herkenbare rode kleur. Merguez is ook een veelzijdige maaltijd, want het kan klaargemaakt worden op verschillende manieren, zoals koken, braden, bakken en grillen.

Merguez koken

Merguez koken is, vooral in het Midden-Oosten, een veel toegepaste manier om het te bereiden. Het zou vaak worden gekookt in grote, licht gezoute bouillons of groentesoepen. Merguez koken duurt doorgaans niet zo lang, meestal niet meer dan 20 minuten. Voordat het beste kookresultaat wordt bereikt, lijkt het er echter op dat de Merguez minstens twee uur tot zo’n drie uur moet worden blootgesteld aan de smaken van de bouillon.

Merguez bakken

Merguez kan ook worden gebakken, meestal door het aan te bakken in een speciale bakpan. Bakken is vaak de beste manier om de kenmerkende kruidige smaken en textuur te behouden. Merguez kan ook worden geroerd in een pan met olijfolie, al dan niet met wat gesnipperde uien. Hierdoor wordt de smaak van het gerecht beter door de ingrediënten gecombineerd. Bakken duurt meestal ongeveer acht tot tien minuten.

Merguez grillen

Merguez grillen is waarschijnlijk de populairste manier voor de bereiding van dit gerecht. Grillen maakt het mogelijk om de dubbele struktuur te behouden die een echte Merguez uniek maakt. Door de grillhemel of pan over een pit met houtskool of elektrische hittebron wordt de kruidige smaak van de saus versterkt en verrijkt. Grillen duurt meestal niet langer dan acht minuten.

Recept: Merguez Burger

Merguez is een perfecte manier om je favoriete burgers naar een hoger niveau te tillen. Hier volgt een recept voor het maken van een Merguez Burger die je lekker thuis kunt maken.

Benodigdheden:

– 500 g gemalen vlees (lamsvlees of rundvlees)
– 2 eetlepels paprikapoeder
– 2 theelepels komijn
– 2 theelepels knoflookpoeder
– 2 theelepels kurkuma
– 1 theelepel koriander
– 1 theelepel chilipoeder
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/2 theelepel zoute
– 4 hamburgerbroodjes
– Extra optioneel: 1 eetlepel tomatenpuree

Bereidingswijze:

1. Meng het gemalen vlees met alle kruiden in een kom

2. Voeg de olijfolie en tomatenpuree (optioneel) toe

3. Kneed het geheel goed door elkaar

4. Vorm het mengsel in patties

5. Verhit de grillpan of bak de burgers in de koekenpan

6. Bak de burgers aan beide kanten in circa 3-4 minuten

7. Serveer de Merguez Burgers op de hamburgerbroodjes.

Samenvatting

Merguez is een saus of vleesgerecht dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs Zuid-Europa komt. Het wordt veel samen met verse kruiden bereid zoals knoflook, komijn, kurkuma en paprikapoeder. Merguez is een veelzijdige maaltijd die op verschillende manieren gekookt kan worden, zoals koken, bakken, braden en grillen. Koken duurt meestal niet langer dan 20 minuten, bakken duurt meestal 8-10 minuten en grillen duurt meestal 3-4 minuten. Een recept voor Merguez Burgers is ook aangeboden. Merguez koken, bakken of grillen is een makkelijke en smaakvolle manier om het Midden-Oosten in je keuken te brengen. Probeer het vandaag nog!

Plaats een reactie