Mergpijp

Mergpijp is een sappig en smaakvol stuk vlees dat door veel koks wordt gewaardeerd. Het wordt vaak gebruikt om verschillende gerechten mee te bereiden, zoals gebakken mergpijp, gekookt mergpijp, geroosterd mergpijp of gegrild mergpijp.

Koken van Mergpijp

Mergpijp
 koken, bakken, grillen

Als je mergpijp wilt koken, is het belangrijk dat je de juiste kooktijd aanhoudt. Mergpijp is meestal aan 1 kant bijna gaar, maar het stuk dat de kern omringt, moet goed medium-rare zijn. Als je de kooktijden te kort of te lang maakt, kan dit leiden tot een povere smaak en een gortig stuk vlees.

Als je mergpijp wilt koken, is het belangrijk dat je het vlees eerst een paar minuten laat koken in het water, zodat de buitenkant mals wordt. Vervolgens kun je het vlees verder gaarkoken in de saus of jus waarin je mergpijp wilt bereiden. De kooktijd is ongeveer 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.

Het is belangrijk dat je geduldig bent bij het koken van mergpijp. Als je het vlees te snel kookt, zal het vocht in het vlees verdampen en zal het zijn sappigheid verliezen. Als je het braiseren of garen van het vlees te lang maakt, zal het vlees te gaar worden en niet meer smaakvol.

Bakken van Mergpijp

Als je mergpijp wilt bakken is het belangrijk dat je de juiste baktijd aanhoudt. Meestal is 2 à 3 minuten aan elke kant voldoende om de buitenkant van het vlees goudbruin te doen kleuren. Als je het vlees langer laat bakken, wordt het te hard en zal het niet meer sappig zijn.

Het is ook belangrijk om het vlees eerst te bestrooien met zout en peper voor je het in de pan bakt. Zo krijgt het vlees meer smaak. Vergeet ook niet het vlees in wat olie te dopen, zodat het niet aan de pan zal vastplakken.

Als je mergpijp in de oven wilt bakken, let er dan op dat je de oven op 180°C moet zetten en de baktijd ook op ongeveer 8 minuten stelt. Als je mergpijp in plakjes hebt gesneden, dan kun je deze ook in een hete oven bakken. Bak de plakjes dan gedurende 6 à 7 minuten aan beide kanten.

Recept: Gebakken Mergpijp

Als je zin hebt in wat heerlijke gebakken mergpijp, kun je dit eenvoudige recept proberen.

Eerst heb je 700 gram mergpijp nodig. Snijd dit vlees in plakjes van ongeveer 2 cm dik, en bestrooi deze met zout en peper. Verdeel hierna wat bloem over de plakjes en druk de plakjes aan zodat de bloem er goed aan zit. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg hier de mergpijp aan toe. Bak de plakjes gedurende 6 à 7 minuten aan beide kanten. Voeg daarna wat gesnipperde knoflook toe aan de pan en voeg wat citroensap en olijfolie toe. Bak de plakjes nog een minuutje verder. Serveer de plakjes met aardappelen of groente naar keuze.

Mergpijp is een veelzijdige vlezige keuze die smaakvol en sappig kan worden bereid. Of je nu mergpijp wilt koken, bakken of grillen, als het stuk vlees de juiste garen en bereidingstijd krijgt, is het resultaat wellicht verrassend. Probeer dit recept voor Gebakken Mergpijp en je krijgt echt een feestmaal.

Plaats een reactie